Husker du håndled og neglerødder? Sådan vasker du effektivt hænder på et minut

Hvis vi alle brugte lidt længere tid ved håndvasken, kunne vi spare milliarder på sygefravær, anslår Rådet for Bedre Hygiejne.

Rigtig brug af sæbe og sprit kan spare de fleste danskere for et par sygedage hvert år. Arkivfoto (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der er ikke ligefrem kø ved håndvasken rundt om på arbejdspladserne. Og det koster på den gode side af ti milliarder kroner hvert år.

Det anslår Rådet for Bedre Hygiejne, som i denne uge sætter fokus på, hvor renlige vi er, blandt andet når vi er på arbejde.

- Vi har undersøgt og beregnet ud fra Danmarks Statistiks tal for sygefravær og er kommet frem til, at bedre håndhygiejne vil kunne nedbringe sygefraværet med op til 30 procent, fortæller sekretariatschef hos Rådet for Bedre hygiejne, Lars Münter. Rådet består af både myndigheder, interesseorganisationer og virksomheder.

I videoen her kan du se, hvordan man på kort tid kan vaske sine hænder effektivt.

Ud over at blive bedre til at vaske hænder, så er det også en god ide, at have sprit stående rundt omkring på arbejdspladsen, siger hygiejnesygeplejerske i Fredercia Kommune, Birgitte Sachmann.

- På arbejdspladser har man telefoner eller computere, der går fra en hånd til en anden. Så får man nogle bakterier rundt, siger hun.

Og vi kan blive meget bedre til at vaske og spritte hænder, siger professor på klinisk mikrobiologisk afdeling på Vejle Sygehus, Jens Kjølseth Møller.

- Vores sørgelige erfaring er, at vi gør det for lidt. Vi kan kun tilskynde til, at det altid er en god idé at lave håndhygiejne for eksempel i forbindelse med spisning, påpeger han.

Jens Kjølseth Møller bruger selv en kno og ikke en finger, når han skal trykke på en etage i en elevator.

I denne uge har 56 kommuner landet over forskellige aktiviteter omkring hygiejne.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.