Hvalpen Smilla fandt et kilo amfetamin: Politiet får flere narkohunde

Narkohunde bruges i stigende grad til at tjekke skoler og uddannelsesinstitutioner.

Narkohvalpen Smilla, der for nylig fandt mere end et kilo skjult amfetamin ved en ransagning. (Foto: Sydøstjyllands Politi © Sydøstjyllands Politi)

’Snif snif’ og logrende hale. For de fleste er mødet med en hund en hyggelig oplevelse – men ikke hvis hunden er fra politiet, og man har stoffer på sig.

Det opdagede en 29-årig mand fra Vejle for nylig, da han fik besøg af narkohvalpen Smilla.

Hun snusede sig frem til over et kilo amfetamin, en mængde kokain og forskellige andre stofrelaterede remedier. Manden fik en straksdom på tre års fængsel – og det havde været svært uden Smilla, fortæller Jesper Egelund, vicepolitiinspektør ved Sydøstjyllands Politi.

- Narkohundene er utroligt vigtige for os i de her ransagninger, hvor det er svært fremkommeligt, og tingene er godt skjult. En hund kan finde rigtig mange ting, som vi ikke kan, siger han.

Og hvalpen Smilla er langt fra den eneste hund, der gør en indsats i landets politikredse.

Indsats for skoleelever

Antallet af narkohunde har i flere år ligget stabilt på 35 hunde, men det seneste halvandet år har fire politikredse udvidet med en ny narkohund hver, fortæller John Jensen, leder af politihundetjenesten.

Han tilføjer dog, at det ikke er en større narkokriminalitet, der har fået politikredsene til at anskaffe sig flere hunde.

- Kriminaliteten på området er egentlig meget stabil, men vi oplever en større efterspørgsel - særligt til forebyggende besøg på uddannelsesinstitutioner.

Blandt andet på uddannelsesstedet Campus Vejle har man takket ja tak til jævnlige besøg af politiets hunde, fortæller direktøren, Morten Weiss-Pedersen, der synes, det er godt for alle uddannelsesinstitutioner, at der kommer flere narkohunde.

- Vi skal ikke være blåøjede og naive. Der er nogle udfordringer med at bekæmpe hashmisbrug på skolerne – og vi er rigtig glade for, at politiet tager opgaven på sig og vil hjælpe os.

Endnu flere hunde i fremtiden

I øjeblikket er der 39 narkohunde på landsplan, men det kan nemt være et højere tal inden for få år, mener John Jensen, leder af politihundetjenesten i Danmark.

- Mange steder kan man måske ikke nøjes med at skalere op med én hund. Jeg tror, at hvis vi fortsætter med så gode resultater af stigningen, så smitter det.

- Blandt andet har dem, der er ansvarlige ude på skolerne opdaget, at det har en god virkning. Både at eleverne ser, hvor hurtigt hundene finder stofferne – men også fordi hundeførerne er gode til at fortælle om farerne ved at tage og eksperimentere med stoffer, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter