De praktiserende læger i Hedensted Lægehus har kastet håndklædet i ringen. De har de seneste to år forsøgt at ansatte nye læger, men uden held.
De er otte praktiserende læger til 15.300 borgere. Lige nu er der op til seks ugers ventetid på at få en almindelig tid hos lægen. Og om morgenen skal patienterne også væbne sig med tålmodighed for overhovedet at komme igennem, fortæller en af lægerne og medejerne, Troels Arent Olesen.
- Vi kan se køen i vores telefonsystem. Der ligger mellem 30 og 50 i kø de første fire timer stort set hver dag. Det betyder formentligt også, at der er nogle, der ender med at lægge på.
Først til mølle
I november besluttede lægerne i Hedensted Lægehus, at det ikke kunne gå længere. At det ikke hænger sammen med antallet af læger, patienter og opgaver. Derfor bad de Region Midtjylland om at skære i antallet af patienter.
Løsningen bliver at alle 15.300 borgere bliver opsagt på én gang. Og så skal de ellers tilmelde sig lægehuset igen efter først til mølle-princippet. Men der er 2.400 færre pladser at få. Så de langsomste skal finde en ny praktiserende læge.
Hedensted Lægehus er Hedensteds eneste lægehus. Derfor vil der være nogle, som ikke længere kan beholde deres egen læge i den by, de bor i.
Hvorfor kun "nogle"? Fordi det ikke er alle, der er tilknyttet lægehuset, der bor i byen.
'Det er uretfærdigt'
Men det gør Ronni Jørgensen, en voksen mand, der har Downs syndrom. Han er jævnligt forbi Hedensted Lægehus på sin cykel. Det nærmeste alternativ er 12 kilometer væk.
Ronni Jørgensens mor, Annelise Jørgensen, synes, at fremgangsmåden med at opsige alle og lade de hurtigste komme tilbage stiller de svageste dårligst.
- Det er uretfærdigt. De bliver efterladt på perronen. De står bare tilbage der, når dem, der er hurtige på tasterne, har valgt. Den mulighed har de ikke. De er næsten på forhånd dømt til at være dem, der taber, siger Annelise Jørgensen.
Region Midtjylland får også kritik fra den lokale afdeling af interesseorganisationen Ældre Sagen, der mener, at også ældre, der ikke er superbrugere af NemID og e-Boks, risikerer at miste deres praktiserende læge.
- Man burde gå ind og vurdere borgerne: hvem kan flyttes, og hvem kan ikke, siger formand Erik Christensen.
Udvalgsformand: Vi stiller alle lige
Annette Roed, der er socialdemokratisk regionsrådsmedlem og formand for regionens Udvalg for nære sundhedstilbud, forklarer, at fremgangsmåden stiller alle patienter lige.
- Vi har en forpligtelse til at sikre, at der er frit lægevalg. Det gælder for alle. Og det at stille alle patienter lige er så det princip, vi udmønter på den her måde.
Hun afviser, at der kan tages særlige hensyn.
- Fordi i det øjeblik, vi skal begynde at lave nogle præferencer for nogle, risikerer vi, at vi i virkeligheden kommer til at gøre forskel på folk.
Annette Roed mener ikke, at der er grund til bekymring for de 2.400, der ikke kan blive patienter i Hedensted Lægehus igen.
- Det er jo sådan, at vi som region skal sikre, at man får en god læge inden for 15 kilometer af, hvor man bor. Så der er ingen grund til at være bange for, at det ikke lykkes på en god måde.
Region Midtjylland vil ifølge Annette Roed forsøge at oprette en ny lægeklinik i byen. Men de ved endnu ikke, om det kan lade sig gøre.
Opsigelsen af borgerne og tilmeldingen igen forventes at ske inden april.