Hvem samlede egentlig det danske rige? Fund ved Fredericia kan lukke hul i danmarkshistorien

Undersøgelser bestyrker formodning om, at Harald Blåtand måske ikke var danernes første konge.

Måske smurte Harald Blåtand lidt tykt på, da han forfattede teksten på den store Jellingsten, hvor han bekendtgjorde, at han samlede Danmark og Norge.

Nye undersøgelser af en gammel vikingeborg i Erritsø ved Fredericia gør det nemlig mere sandsynligt, at der et par hundrede år før Harald Blåtand allerede var en form for Danmark.

Vikingeborgen dukkede op af mulden i 2006 i forbindelse med en rutineundersøgelse ved et nybyggeri, og siden da har borgen været leveringsdygtig i flere nye oplysninger om vores fortid.

Nu har arkæologer fra VejleMuseerne afdækket en 50 meter lang bygning. Vikingehallen har stolpehuller på næsten en meters bredde, og beregninger har tidligere vist, at lignende bygninger kan have haft en loftshøjde på op mod ti meter.

Bygningen i Erritsø ligner på mange måder stormandsgårdene i Lejre og Tissø, der er kendte opholdssteder for kongemagten i 600-800. Derfor kan det være den samme konge, der har haft besiddelser både på Sjælland - og i Jylland.

Finder måske flere overraskelser

Er antagelsen rigtig, betyder det, at der allerede var et dansk rige før Harald Blåtand lod runerne riste på Jellingstenene omkring år 965.

- Det er kæmpestort. Det er nøglen til en ny danmarksfortælling om de tidlige konger. Det er en ret ny lokalitet, og den spiller ind i et sort hul for den her periode. Jeg synes, det er vildt, siger forskningschef og arkæolog ved VejleMuseerne, Mads Ravn.

Han er ikke bleg for at placere fundet i Erritsø helt i top.

- På en skala på 10, vil jeg sige 9,95. Grunden til det er, at vi ikke har gravet det endnu, så det kan være, at vi finder noget, der er endnu større, lyder det begejstret fra Mads Ravn.

 • Den nyfundne vikingehal er en del af et større fund, som blev opdaget i 2006 i forbindelse med byggeri. (Foto: Tinna Viskum © dr)
  1 / 6
 • Mads Ravn er forskningschef og arkæolog på VejleMuseerne, der har stået udgravningerne sammen med Nationalmuseet. (Foto: Michaela Thulesen © dr)
  2 / 6
 • Blandt fundene er rester af knogler. (Foto: Michaela Thulesen © dr)
  3 / 6
 • Der har både været store gravemaskiner og små murerskeer i brug ved udgravningen. (Foto: Esben Klinker Hansen © Vejlemuseerne)
  4 / 6
 • Den store hal er omkring 50 meter lang og vurderes til at have været op til 10 meter høj. (Foto: Tinna Viskum © dr)
  5 / 6
 • Den 'nye' hal ses til venstre i billedet og er del af et større fund. (Foto: Esben Klinker Hansen © Vejlemuseerne)
  6 / 6