Hver fjerde har det: Sygehus vil bekæmpe nåleskræk

Nåleskræk kan give mistillid til sundhedsvæsenet, derfor vil Sygehus Lillebælt give børn en bedre oplevelse

Bare et lille prik eller en angstprovokerende begivenhed? Hver fjerde lider af nåleskræk, og det forsøger Sygehus Lillebælt i Kolding at gøre noget ved. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hjertebanken. Kold sved. Besvimmelse.

Skræk for at blive stukket hos lægen eller på sygehuset kender mange ansigter, og op mod hver fjerde skønnes at lide af nåleskræk i et eller andet omfang.

Sygehus Lillebælt i Kolding har netop sat gang i et projekt, der skal gøre børn mere fortrolige med kanylerne. Det er nemlig ofte i barndommen, at angsten for nåle grundlægges, og den kan være med til at give de skrækslagne mistillid til sundhedsvæsenet.

Fastholdelse kan give traumer

- Vi oplever nogle situationer, hvor det er nødvendigt at holde børnene fast mod deres vilje. Det er ubehageligt både for os som personale, for forældrene og ikke mindst for børnene, fortæller bioanalytiker på Sygehus Lillebælt i Kolding, Bente Lindberg Callesen.

For det kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet, hvis barnet har dårlige oplevelser, når de skal vaccineres eller have taget en blodprøve.

- Det at blive holdt fast mod sin vilje har vist sig at være langt mere traumatisk for barnet end selve stikket. Det kan betyde, at de mister tilliden til sundhedsvæsenet eller udvikler en nåleskræk senere i livet, siger hun.

Det vil sygehuset forsøge at gøre noget ved. Her i foråret begynder derfor et projekt, der skal afmystificere kanylerne.

Et af de værktøjer, som skal tages i brug, er en ny app, som skal være med til at gøre besøget på sygehuset til en tryg oplevelse for børnene.

Når app'en er klar, skal børnene og deres forældre blandt andet kunne se, hvordan der ser ud på sygehuset og få at vide, hvad der skal foregå.

- Meget af det er fantasi og forestillinger, der er helt urealistiske. Ofte er vores fantasi jo langt mere avanceret, end det virkeligheden kan byde på. At gøre det konkret, enkelt og simpelt er en god ting, siger ledende overlæger på Biokemisk afdeling på sygehuset, Jonna Skov Madsen.

Omgivelser skal indbyde til leg

Der er også blevet tænkt i omgivelserne på sygehuset. Det skal være venligt og rart at være der.

- Det skal være nogle dejlige og venlige omgivelser, der indbyder til leg, så der er noget at foretage sig, mens man er der, siger Jonna Skov Madsen.

Sygehusets initiativer er dog ikke nok. Forældrene er nemlig nøglen til at give børnene så god en oplevelse som muligt - også når det gør lidt ondt.

- Jo bedre man kan forberede børnene og hele familien på, hvad der skal foregå, jo mere glat går det, siger hun.

Projektet, der skal kurere nåleskræk, strækker sig over cirka halvandet år.

Se i videoen, hvordan en nåleskræk oplever at få taget en blodprøve.