Ikke hverdagskost: Landsby tager første spadestik til 29 boliger

Udviklingen i Hedensted er en positiv undtagelse, når man kigger på hele landet, mener ekspert.

29 boliger er nu på vej i landsbyen Daugård. (Foto: Miriam Leegaard Jacobsen © (c) DR)

Nye boliger i landsbyer er ikke ligefrem noget, man ser hver dag.

Men flere landsbyer i trekantområdet er ved at komme med på byggeboomet.

I landsbyen Daugård i Hedensted Kommune skal man tilbage til tiden før finanskrisen for at finde det sidste nybyggeri, og i dag blev det første spadestik taget til en udstykning i Daugård med 29 boliger.

Den nye udstykning vil styrke Daugård på en række områder, mener Kim Askær, formand for Daugård Lokalråd.

- Det har rigtig stor betydning for hele lokalsamfundet. Både for vores børnehave, skole og vores idrætsforening – og ikke mindst vores rigtig gode købmand.

De nye boliger vil ifølge formanden betyde, at omkring 60-70 mennesker vil flytte til byen, hvor der i forvejen bor knap 1100 personer ifølge Danmarks Statistik.

Boligerne vil både bestå af udlejningsboliger og parcelhuse.

Hedensted Kommune står ikke alene om at etablere nye udstykninger i landsbyer. Det samme gør Kolding Kommune i år.

Stærke økonomiske kræfter i området

På landsplan er Daugård lidt af en undtagelse, når det kommer til udstykninger. Det siger direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen:

(© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Når det alligevel kan lade sig gøre at udvikle landsbyerne i det østjyske, hænger det sammen med, at den økonomiske udvikling i trekantområdet er stærk, siger han:

- Udviklingen, man ser i Hedensted, er ikke typisk for Danmark. Når vi er i Hedensted Kommune, og vi er i Kolding Kommune, så er vi i en del af det østjyske højvækstområde. Så vi er ikke ude i et yderområde som sådan.

- Vi kan ikke sammenligne det med de udfordrede yderområder, vi har – som for eksempel på Lolland, Langeland eller i Tønder Kommune, understreger Curt Liliegreen.

Byrådsmedlem i Hedensted fra Socialdemokratiet Jacob Ejs, der i dag tog det første spadestik til byggeriet, håber og tror på flere udstykninger i kommunen fremover.

- Lokalsamfundene er styrken og sammenhængskraften i Hedensted, derfor satser vi meget på, at det er dem, der skal udvikle sig. Og de fællesskaber, der er derude, det er dem, der giver energien og gør, at kommunen bliver stærkere og udvikler sig, siger han.

I slutningen af 2018 vil de første af i alt 22 private udlejningsboliger stå færdige, og syv kommunale byggegrunde vil være klar til salg.

Facebook
Twitter