Illa eller greit: Unge svigter de nordiske sprog

Unge slår ofte over i engelsk, når de møder andre skandinaver, men det skal Nordens Dage vænne dem af med.

Nordens Dage skal lære unge i norden, at de ikke behøver slå over i engelsk for at kommunikere med hinanden. (Foto: © Nordens Dage, Nordens Dage)

Det er let at gribe til den nemme løsning og slå over i engelsk, når man render ind i andre skandinaver, så man slipper for at gætte sig til, hvad ens norske eller svenske bekendtskab mon vil sige.

Især unge er slemme til det, og derfor skal Nordens Dage nu sørge for, at de opdager, at man lige så nemt kan bruge de skandinaviske sprog, når man skal kommunikere med nabolandene.

I løbet af Nordiske Dage taler 31 nordiske skoleklasser med hinanden via videosamtaler på nettet og viser film om sig selv. På den måde skal de unge blive interesserede og nysgerrige omkring Norden. Al tale foregår på dansk, svensk og norsk.

22 millioner snakker dansk, norsk og svensk

En 8. klasse fra Thyregod i Vejle Kommune er med i det nordiske projekt. Niels-Ole Ankerstjerne fra Videnscenter Vifin i Vejle kommunes skoleafdeling håber, at projektet vil gøre de unge opmærksomme på mulighederne med de nordiske sprog.

- Ved hjælp af de tre nabosprog, dansk, norsk og svensk, er der faktisk 22 millioner mennesker i norden, der kan snakke sammen. Det skal de unge lære på egen hånd, Siger Niels-Ole Ankerstjerne.

På den måde skal de unge blive motiverede til at holde fast i deres modersmål, når de skal snakke med andre skandinaver.

- Vores forhåbning er, at de vil holde liv i de nordiske sprog og at de ved, at de vil være i stand til at forstå hinanden, hvis de gør sig lidt anstrengelser for at snakke langsomt og tydeligt, siger Niels-Ole Ankerstjerne.

Svensk er svært

På Thyregod skole er Amalie Thygesen fra 8.a godt i gang med at øve sig i de forskellige nordiske sprog. Hendes klasse har allerede snakket med elever fra Norge, Sverige, Island og Grønland.

- Det gik egentlig ok med at forstå dem. Bortset fra svenskerne, det var ret svært, fortæller folkeskoleeleven.

Da Amalies klasselærer, Mikkel Bygersen, fortalte eleverne om projektet første gang, var de meget afvisende, da det betød, at de skulle i gang med at lære svensk og norsk.  Men det ændrede sig til det bedre, fortæller Mikkel Bygersen.

- Eleverne er gået til det her med godt mod. Da jeg viste dem nogle klip og vi gik i gang med projektet, viste det sig, at de faktisk sagtens kunne forstå sprogene og rigtig gerne ville have kontakt med de 700 andre elever i norden, siger klasselæren.

De mange samtaler på tværs af de nordiske grænser har også givet de unge nye Facebookvenner. Nordens Dage begyndte i går og slutter i morgen.