Ingen erstatning selv om søn blev fejlbehandlet af psykiater

Der var ingen erstatning, da Alan Nielsen mistede sin søn. Sønnen blev fejlmedicineret af hjerneskadet psykiater, men der var kun hjælp til begravelsen.

Begravelsen blev betalt, men ellers var der ingen erstatning, efter at en 30-årig mand blev fejlbehandlet af psykiate. (Foto: Nina Engen)

Penge til begravelsen. Det er alt, hvad Alan Nielsen i Grindsted har fået som hjælp og erstatning, efter at hans 30-årige søn, Ronni Kristensen, døde i 2011.

- Jeg søgte patienterstatning efter Ronnis død og fik dækket begravelsesudgifterne. Det var det, jeg kunne få. Det var ca. 15.000 kroner, fortæller Alan Nielsen.

I Ronni Kristensens obduktionsrapport står der, at der blev fundet så meget olanzapin i hans blod, at "den påviste koncentration af olanzapin er forenelig med dødelig eller svær forgiftning".

Olanzepin er aktive stof i medicinen Zyprexa, som den hjerneskadede psykiater ordinerede til Ronni Kristensen i alt for store doser.

Sundhedsstyrelsen har kæmpeansvar

Blot to dage inden Ronni Kristensens død blev der udstedt medicin til ham, og i patientjournalen kan man se, at det var psykiateren, der havde ordineret en for stor mængde.

Ronni Kristensen tog altså ikke for meget medicin på egen hånd.

Sundhedsstyrelsen fik de første advarsler om den hjerneskadede psykiater tilbage i 2004, og Alan Nielsen mener derfor, at Sundhedsstyrelsen burde have stoppet ham.

- Jeg mener, at de (Sundhedsstyrelsen) har et kæmpeansvar, siger Alan Nielsen.

Svært med erstatning

Men det er svært at opnå erstatning i den slags sager, forklarer advokat Bo Hansen fra advokatfirmaet Hjulmand og Kaptain.

- Fordi psykiateren er hjerneskadet og derfor ikke kan gøres ansvarlig for de skader, han har påført folk, siger Bo Hansen, der mener, at mulighederne for erstatning burde være bedre i den slags sager.

- Det er klart, at det er samfundet, der har svigtet, og så burde samfundet træde til, siger advokaten.

SF vil hjælpe ofre

Det er SF enige i. Den manglende erstatning til de efterladte er ikke rimelig, mener partiet, som har hasteindkaldt Sundhedsministeren til samråd i næste uge. 

- Det mindste, man kan gøre, er at sikre, at de her patienter og deres pårørende kan søge om erstatning, siger SF's sundhedsordfører Özlem Cekic.

- Det er systemet, der har sviget. De er blevet fejlbehandlet, og nogle af dem har oven i købet mistet livet af den grund, siger hun.

Erstatningsadvokat Bo Hansen foreslår, at politikerne kopierer den model, man brugte, da mange blødere blev smittet med HIV, fordi donorblod ikke blev varmebehandlet og derfor kunne smitte med HIV.

Der er heller ikke i dansk ret ikke hjemmel til at tilkende forældre erstatning i anledning af børns dødsfald, fordi forældrene ikke lider noget økonomisk tab. Der er til gengæld mulighed for godtgørelse i helt særlige tilfælde, feks. hvis en nærtstående er blevet dræbt ved grov uagtsomhed.

Du kan læse mere om sagen på vores  temaside, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk

Facebook
Twitter