Insektinvasion går ud over kålproduktionen

En enorm mængde af kålmøl er blevet blæst til Danmark fra Rusland, og derfor er kålplanterne særligt udsatte i år.

Det vil gå ud over den danske kålproduktion, at der i år er flere kålmøl end normalt. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

Danmark er blevet invaderet af en sværm af kålmøl, der æder alt fra spidskål og blomkål til vinterens hvidkål og grønkål.

- Det er simpelthen bare spist op, fuldstændig. Vi har aldrig set noget lignende, siger kålproducent og gårdbutiksejer Thomas Madsen fra Herslev, der ligger mellem Fredericia, Vejle og Kolding.

Og det er ikke kun Trekantområdet, der er ramt, lyder det fra Gartnerirådgivningen.

- Det er alle landsdele, der melder om store problemer, og der er nogle hold kål, som man desværre helt må opgive at pløje ned og dermed gøre noget ved, fortæller konsulent i Gartnerirådgivningen, Ole Scharff.

Varme vinde blæser insekter ind

De små insekter er blevet blæst her til på varme vinde fra Rusland og Baltikum, og kombineret med det varme vejr i begyndelsen af juni, er det dét, der er skyld i problemerne, lyder forklaringen fra Ole Scharff.

Møllene er svære at bekæmpe, og det betyder, at kålproducent Thomas Madsen ikke vil love, at han kan sørge for grønlangkål på middagsbordet, når det bliver populært senere på året.

- Vi kan meget nemt risikere, at alt vores grønkål bare forsvinder, lyder meldingen fra Thomas Madsen.