Intelligente gulve sikrer ældre ved fald

Sensorer i gulve advarer plejepersonale om ældre, der er faldet i egen lejlighed. Det sikrer, at ingen ligger i timevis uden at få hjælp og det giver tryghed.

Sensorer under gulvbrædderne kan registrere når en beboer er faldet og sender straks besked videre til plejepersonalet. (© Colourbox)

"Biiip biip biiip"!

Sådan lyder telefonen hos plejepersonalet på Plejecentret Bertram Knudsens have i Kolding, hvis en af de ældre beboere er faldet.

Plejecentret har nemlig installeret trykfølsomme sensorer under trægulvene i de ældres lejligheder. Det skaber stor tryghed for de ældre, der ved, at hvis de falder, skal de ikke ligge for længe på gulvet.

- Så kan vi hurtigt komme til borgeren for at hjælpe, siger Susanne Lund, som er social- og sundhedshjælper på stedet.

Omkring en tredjedel af alle danskere over 65 år falder mindst én gang om året. Selvom det ikke altid er alvorligt, så sker 20-30 procent af alle skaderelaterede sygehusindlæggelser på grund af fald, ifølge Sundhed.dk

Slipper for at ligge på gulvet i timevis

Jane Laursen bor på Bertram Knudsens Have og hun er glad for det intelligente gulv.

- Jeg er faldet 5-6 gange, og der kom de hurtigt, fortæller hun. Det er bedre forhold end hun er vant til fra tidligere plejecentre.

- Jeg har boet steder, hvor det har taget flere timer før de kom, så det er en tryghed.

Systemet har kostet 4,5 millioner og dækker 90 lejligheder.

Gulv skaber øget fokus på årsagen til fald

Sensorerne hjælper plejepersonalet med at rykke hurtigt og effektivt ud, når skaden er sket. Men de kan også være med til at forebygge eventuelle fald i fremtiden.

- Hvis der er et mønster i at borgeren falder tiltagne gange, så går vi ind og kigger på, hvordan borgerens sundhedssituation er, hvilket fodtøj der bruges, og om der er brug for andre hjælpemidler, siger Susanne Lund.