Jacob rykkede ud med hjertestarteren: ’Jeg stod foran spejlet, da alarmen gik’

Unge mellem 18 og 30 år rykker i stigende grad ud med hjertestarteren.

20-årige Jacob Dueholm fra Grejs nær Vejle blev tilkaldt som hjerteløber for første gang for en måned siden. Collage: Mathias Jacobsen, Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Privatfoto.

- Jeg stod foran spejlet, da min hjertealarm gik på telefonen. Det kom som lidt af en overraskelse for mig.

20-årige Jacob Dueholm fra Grejs nær Vejle stormede ud i bryggerset og tog sin fars alt for store træsko på, inden han forsvandt ud ad døren på vej ned til den lokale skole for at hente hjertestarteren.

På vejen fik han samlet tankerne, og han endte sammen med en anden hjerteløber med at give førstehjælp til patienten, indtil ambulancen nåede frem.

- Jeg fik ros af ambulanceredderen, der kom og overtog behandlingen, og derfra var det dem, der bestemte, siger Jacob Dueholm.

Det er en måned siden, at Jacob Dueholm blev sendt afsted for at skulle behandle et menneske med hjertestop, og der er flere og flere i hans aldersgruppe, der bliver sendt afsted.

Siden samtlige danske regioner den 1. maj blev en del af TrygFondens hjerteløberordning, er knap 100.000 nu tilmeldt som hjerteløber. 42 procent af disse er mellem 18 og 30 år.

Det er væsentligt flere end tidligere, fortæller TrygFonden.

- Jeg tror, at mange af de unge mennesker har taget et førstehjælpskursus i forbindelse med deres kørekort, og så har de en lyst til at komme ud og bruge det, og hvad er så mere naturligt end at blive hjerteløber, siger projektchef Grethe Thomas.

14 om dagen

Hvert år falder 5.200 danskere om med et hjertestop. Det svarer til 14 om dagen, viser tal fra Dansk Hjertestopregister.

Men heldigvis træder vidner eller hjertereddere til med hjælp i mere end 77 procent af tilfældene – og hjælperne bliver altså yngre og yngre.

- Unge mennesker er meget robuste og handlingsorienterede, og derfor tror jeg, det appellerer til ungdommen, siger Grethe Thomas.

Jacob Dueholm nåede at tænke mange tanker, før han nåede frem til patienten.

- Det var en speciel oplevelse med mange indtryk, man skulle forholde sig til. Det var ikke ligesom i undervisningen. Der kommer nogle lyde fra pågældende, der er faldet om, når man begynder sådan en redning, og det gør der ikke fra en dukke, siger Jacob Dueholm.

Jacob er klar igen

Hos Hjerteforeningen glæder man sig over de mange hjerteløbere. Administrerende direktør Anne Kaltoft fortæller, at danskerne generelt er gode til at byde sig til ved hjertestop.

- Heldigvis er det sådan, at det at træde til ved hjertestop generelt er en succes. Der er flere og flere danskere, der tør og vil træde til, hvis de oplever et menneske får hjertestop, siger hun.

Det gælder også Jacob Dueholm, som også træder til næste gang, der er brug for ham.

- Jeg er helt klar på at løbe igen. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg skal gøre det.

En anden ung hjerteløber er Oliver Pedersen. Her viser han hvordan det ser ud, når man bliver kaldt på.

Facebook
Twitter