Jens har aflivet mink i døgndrift for at få bonus - nu er fristen forlænget: 'Det er grotesk'

Regeringen vil forlænge fristen for at få bonus for aflivede mink.

Minkavler Jens Jensen fra Vestfyn er ikke tilfreds med, at regeringen først nu lægger op til at forlænge fristen for, hvor længe minkavlerne kan få den såkaldte 'tempo-bonus' for aflivningen af deres mink. (Foto: Jonatan Grau Møller DR)

Ved midnat udløb fristen for den bonus, som minkavlerne var stillet i udsigt, hvis de var hurtige til at få aflivet deres dyr.

Det troede minkavlerne i hvert fald indtil i nat, hvor fristen blev rykket til torsdag nat. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Minkavlerne har arbejdet i døgndrift i den seneste tid for at få aflivet deres dyr, og derfor ser minkavler Jens Jensen fra Vestfyn ikke fristforlængelsen som en gave, selvom den giver ham mere tid.

- Det er grotesk. Det her har ingenting med folkesundheden at gøre. Hvis det var så stort et problem, skulle minkene bare væk nu.

Avlerne var stillet en bonus i udsigt på 20-30 kroner per skind, hvis arbejdet var færdiggjort inden midnat natten til i dag, mandag. 30 kroner per skind i de syv nordjyske kommuner, der i øjeblikket er ramt af nedlukning, og 20 kroner til landets øvrige minkavlere.

Døde mink hos minkavler Jens Jensen mandag morgen. (Foto: Jonatan Grau Møller DR)

Lovgrundlaget i ordningen skal dog først på plads, før det er muligt at udbetale bonussen, og det forhandler regeringen blandt andet om med de øvrige partier i øjeblikket.

Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, undrer sig over den sene udsættelse af fristen.

- For de fleste betyder det ikke noget, for de har gjort alt, hvad de kunne for at blive færdige i dag. Og så kommer der en fristforlængelse på tre dage, som man ville have haft god gavn af, hvis den var kommet for en uge siden, så det er alt for sent, det kommer. I alt hvad der er lavet omkring det her, har regeringen ikke haft styr på noget som helst, siger Tage Pedersen.

Giver bedre skind

Der findes dog også minkavlere, der får gavn af tiltaget.

Minkavler Peter Hindbo fra Jordrup ved Kolding er i den, for ham, heldige situation, at han stadig mangler at aflive nogle mink, som har godt af at få lidt ekstra pels.

- Jeg kan godt bruge det til noget, for dem, jeg mangler at aflive, er af en type, der ikke er helt pelsmodne endnu, så de vil have god gavn af tre dage mere, siger Peter Hindbo, der dog godt kunne have brugt en længere varsel.

- Det viser, at man ikke har styr på en fløjtende fis, siger han.

Tilfældigvis mad nok

I Brandelev øst for Næstved ved formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening Ann-Mona Kulsø Larsen ikke, om hun skal grine eller græde.

I nat opdagede hun ved en tilfældighed, at fristen for at aflive dyrene med den ekstra bonus var blevet rykket.

- At fristen er udsat, kommer en anelse sent. Vi har bedt om i mange dage i sidste uge at få denne frist skubbet, men det var ikke en mulighed. Og så kommer den i nat. Men hvad skal jeg bruge det til, lyder det fra Ann-Mona Kulsø Larsen, der stadig mangler at aflive 1.600 mink.

Døde mink uden pels hos minkavler Ann-Mona Kulsø Larsen. (Foto: Ann Smed Madsen DR)

Hun er taknemmelig for, at foderbilen var forbi gården i dag, da hun ellers ville stå uden foder til minkene i dag.

- Hvis det ikke havde været en mulighed, skulle vi slå resten ned i dag. Dyrene skal jo have noget at æde, lyder det fra minkavleren.

De ekstra dage vil nu give hende mulighed for at tage bedre hånd om de døde mink, som er blevet slået ned over weekenden. De skal nemlig fryses ned.

- Og så skal vi heller ikke arbejde hele natten igen, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Før kompensationsordningen kan træde i kraft, skal loven dog være på plads, og det forhandler regeringen altså med folketingets partier om i disse dage.

I går opfordrede de blå partier i Folketinget i et åbent brev til, at regeringen trækker bonus-ordningen tilbage, fordi den presser minkavlerne til at aflive besætningerne, og lovgrundlaget ikke er på plads.

Miljø- og Fødevareministeriet oplyser til DR, at man ikke har nogen kommentarer til minkavlernes kritik.

Facebook
Twitter