Job-indsats i fængslet virker ikke

Hensigten er god nok, men det er svært at skaffe en indsat et job, når de forlader fængslet, viser forskning fra Rockwool-fonden.

På trods af gode hensigter i Projektet Job Update, så der langt mellem indsatte, der forlader fængslet i Sønder Omme med et job på hånden. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Det nytter ikke at sende fanger i fængsel i praktik, mens de afsoner deres dom.

Det viser en evaluering af Projekt Job Update i fængslet i Sønder Omme, hvor nogle indsatte er i praktik udenfor fængselsmurene.

- Vi måler på en lang række indikatorer, hvor vi ikke finder nogen effekt overhovedet, siger seniorforsker og projektchef i Rockwoolfonden Signe Hald Andersen, der har evalueret projektet.

Hun har sammenlignet fangerne fra Sønder Omme med fangerne i et tilsvarende fængsel og fundet ud af, at projektet ikke får flere til at tage en uddannelse, komme i job eller til ikke at begå ny kriminalitet.

Godt, at flere får kontanthjælp

Den eneste positive effekt, forskerne kan måle, er, at fangerne fra Job Update er længere på kontanthjælp end andre fanger - og det er faktisk positivt.

- Det indikerer, at gruppen, der jo er ret svag, kommer ind i systemet som følge af Job Updates indsats, siger hun.

Men bortset fra det viser Rockwool-fondens evaluering altså, at projektet ikke har haft nogen effekt.

For dem, der deltager i projektet, både indsatte og ansatte i fængslet, ser verden dog helt anderledes ud. De oplever at deltagerne bliver mere positive, og får mod på at komme i job.

- Nogle af dem bliver glade og får rigtig meget lyst og energi til at komme videre, siger socialfaglig konsulent i Job Update Susan Christensen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.