Johnni bor i et skur - nu er han på spaophold: 'Det her er helt vildt'

Coronapulje giver hjemløse og udsatte mulighed for at opleve sjælden luksus.

Johnni Stengade Hansen er på spaophold. Han er hjemløs fra Vejle og bor normalt i selvbygget skur. Men i disse dage er skuret skiftet ud med Hotel Vejlefjord. (Foto: © Stefanie Lauenborg, DR)

16 hjemløse og udsatte er i disse dage på spaophold på Hotel Vejlefjord.

Det er et ophold, som de under normale omstændigheder ikke ville have råd til, men nu har de fået mulighed for at nyde både termiske bade og hotellets Thalasso-spa.

En af gæsterne er 56-årige Johnni Stengade Hansen fra Vejle. Han har været hjemløs en håndfuld gange og oplevede første gang hjemløshed som 19-årig.

- Jeg er vant til at sove i et lille skur på otte kvadratmeter, så det her er helt vildt, fortæller han.

Skuret har han selv bygget af ting, han har fundet, som andre har haft til overs.

Men lige nu er han indkvarteret på et værelse med udsigt over Vejle Fjord, hvor sengen er fyldt op med bløde og behagelige puder, og hvor badekåbe, slippers og køligt vand aldrig er langt væk.

En verden til forskel

I sit skur har Johnni Stengade Hansen ingen varme, men klarer sig med stearinlys. Rindende vand er der heller ikke, og han bader udenfor med vand fra en beholder, så der er en verden til forskel på hotellet.

- Jeg fik massage i går. Det var med oliedryp i panden, og det var helt vidunderligt. Jeg havde aldrig regnet med at få råd til sådan et ophold. Det er simpelthen en mulighed, som staten har givet os, som jeg aldrig nogensinde kommer til at prøve igen, siger han.

  • Til daglig er dette skur Johnni Stengade Hansens hjem. Han har selv bygget skuret i kolonihaven af materialer, han har fundet. Der er hverken varme eller bad i skuret. (Foto: © PRIVAT, privat)
  • I disse dage er Johnni Stengade Hansen på spa-ophold på Hotel Vejlefjord, hvor hans seng er noget mere behagelig end den hjemme i skuret. (Foto: © Stefanie Lauenborg, DR)
  • Johnni Stengade Hansen bader til daglig udendørs, da der ikke er bad i hans hjemmebyggede skur. Men i dag og i morgen nyder han adgangen til spaen på Hotel Vejlefjord. (Foto: © PRIVAT)
1 / 3

Pengene til de udsattes spaophold kommer fra en pulje på 220 millioner kroner fra sidste års finanslov, som et flertal i Folketinget afsatte. Det skal både understøtte oplevelsesindustrien, men også give socialt udsatte grupper - der har været isolerede under corona - adgang til for eksempel koncerter, teaterforestillinger og restaurantbesøg.

Blandt foreningerne er SAND, som mange af landets hjemløse er medlem af. Johnni Stengade Hansen er med i bestyrelsesarbejdet i SAND i Trekantområdet, og nu er han - for første gang - på spaophold.

Mod på at komme videre

I morgen fredag slutter opholdet, og Johnni Stengade Hansen rykker tilbage til skuret i kolonihaven i Vejle. Men han vil tænke tilbage på opholdet på Hotel Vejlefjord i lang tid.

- Ved morgenbordet sad vi og talte om, at vi sagtens kunne blive her en uge, men vi ville nok begynde at glæde os til at komme hjem.

- Opholdet betyder, at jeg har fået mod på at komme videre resten af vinteren. Det bliver koldt, når jeg kommer hjem igen, men så kan jeg med varme tænke tilbage på turen, siger han.

Det har kostet SAND 125.000 kroner fra corona-puljen at sende 16 hjemløse og udsatte på spaophold, men det er det hele værd, mener Johnni Stengade Hansen.

- Det er en super oplevelse til mange hjemløse og udsatte, siger han.

Han medgiver, at det er mange penge, der bliver brugt på hotel-opholdet, men peger på, at SAND også har brugt støtten mere bredt.

- Vi har lavet mange en-dags-ture, men det her skulle være en speciel oplevelse for dem, der var mest udsatte.

- Vi kunne godt have skruet ned for luksussen, men de sjove og gode ting skal også være for de, der ikke har så mange penge, og som aldrig ville få råd til det selv, siger han.