Jomfruer over 40 år er en mangelvare i Vejle

En fond har ændret sit formål, fordi den ikke kan finde jomfruer nok.

Linnemanns Jomfrukloster fra dengang beboerne fortalte, at de var jomfruer over 40. (Foto: Frank Theophil Petersen © Vejle Stadsarkiv)

Den tidligere borgmester i Vejle, Arne Sigtenbjerggaard har i en længere periode jagtet jomfruer, der er over 40 år gamle. Det skete, da han var formand for Linnemanns Jomfrukloster.

Bestyrelsen for jomfruklostret har nemlig haft som sin opgave at finde egnede jomfruer til at bo i ejendommen Frejasgade 5 i Vejle. Tiderne er dog skiftet, og jomfruerne blev så svære at finde, at ejendommen sidste år blev solgt. Legatets formål stod i vejen.

- Der står, at det er værdigt trængende jomfruer over 40 år. Det lå ikke mere i tiden at finde den slags kvinder, siger Arne Sigtenbjerggaard.

Linnemanns Jomfrukloster

Linnemanns Jomfrukloster stillede fem boliger til rådighed for enlige, værdigt trængende jomfruer over 40 år

Legatet blev oprettet i 1856

På grund af mangel på jomfruer blev formålet ændret i 2016. Pengene går nu til huslejetilskud, og man behøver ikke længere være jomfru.

Legatet kan søges her

1800-tallets jomfruer havde det svært

Da fonden var ny i 1856 var det nemmere, at finde jomfruerne, som kunne have det virkelig svært.

- Hvis man var ugift og over 40 år, og heller ikke havde en arv fra sine forældre, så var der ingen til at samle én op, siger museumsinspektør på Vejle Museerne Lisbeth Aagaard Lykke.

Hun siger, at et af formålene med fonden også var, at familien Linnemann gerne ville huskes i eftertiden.

Fonden eksisterer da også stadig.

Pengene fra salget af ejendommen indgår nu i en fond, der uddeler huslejelegater. Pengene kan søges af enligt værdigt trængende kvinder over 40 år, men kravet om, at de skal være jomfruer er slettet.

Tipoldebarn har det fint med at legatet har ændret formål

Jeg er måske lidt feminist, og jeg synes, det er fantastisk, at man kan støtte de kvinder, der måske ikke har haft mulighed for at få en uddannelse eller et job

Josée Linnemann, bestyrelsesmedlem for jomfruklostret

Den 70-årige Josée Linnemann sidder i bestyrelsen for jomfruklostret. Hun er tipoldebarn af stifteren Andreas Lindemann. Hun har det fint med, at jomfrukravet er fjernet.

- Det var ikke så mange jomfruer over 40 år i Danmark. Det var ikke, fordi de blev tjekket op lægeligt, men det var svært at opfylde fundatsens betingelser, siger hun.

Hun lægger vægt på, at kvinder kan få hjælp.

- Jeg er måske lidt feminist, og jeg synes, det er fantastisk, at man kan støtte de kvinder, der måske ikke har haft mulighed for at få en uddannelse eller et job, siger hun.

På mandag er det første gang, at Linnemanns Jomfrukloster deler sine huslejelegater uden jomfrukrav ud. Jomfruklostret har i alt modtaget 19 ansøgninger om legater .

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.