Jonathan har rørt ved Jellingstenen – nu er han ambassadør for verdensarven

Jelling fejrer 25 år på Unescos verdensarvsliste. Nu er en flok børn udnævnt til ambassadører for de historiske sten og gravhøje.

Jonathan Handberg Larsen på ti år fik lov til at kravle ind i glasburet til Jellingstenen. Og nu er han udnævnt til verdensarvsambassadør. (Foto: Dr.dk)

Foran Jelling Kirke står den store Jellingsten med runer og billeder af fabeldyr og slanger.

Harald Blåtand rejste den for mere end 1.000 år siden, og i år fejrer Jelling ved Vejle 25-året for, at stenen blev optaget på Unescos verdensarvsliste.

Stenen, der kaldes Danmarks dåbsattest, er dækket af en glasmontre, som kun bliver åbnet i helt ekstraordinære tilfælde.

Senest skete det ved prins Joachim og skuespiller Lars Mikkelsens besøg under optagelserne til DR-serien Historien om Danmark.

Men i de seneste par uger er den lille låge i montren blevet åbnet hele 11 gange. Hver gang har én skoleelev fået lov til at kravle ind og røre ved stenen.

4.klasse-eleverne kommer fra 11 forskellige skoler i Vejle Kommune. Alle eleverne i hver klasse er blevet udnævnt som verdensarvsambassadører for stenene og gravhøjene omkring, men kun én elev per klasse har fået lov til at røre den store Jellingesten. De heldige er fundet ved lodtrækning.

- Elever fra 4. klasse har svært ved at forstå, hvad verdensarv er. Men når de rører ved stenen, så kommer historien helt ind i kroppen på dem. Der har virkelig været stolthed og glæde i øjnene på de heldige, siger museumschef Morten Teilmann-Jørgensen.

Det er enormt stort, at børnene kan røre ved stenen

Stenen har stået i glasmontren siden 2011 for at beskytte den mod regn, sol, blæst, frost og tø. Og mange ældre danskere kan huske, at de har rørt ved stenen og løbet op og ned af højene. Men det har børnene ikke.

  • Jellingestenene og de andre vikingemonumenter i Jelling har som den første attraktion i Danmark været på Unescos verdensarvsliste i 25 år. Elever fra 11 skoler i Vejle Kommune er blevet udnævnt som ambassadører for verdensarven. (Foto: Museet Kongernes Jelling)
  • Eleverne er blevet undervist i runestenene, kirken, højene og vikingerne i Jelling. (Foto: Museet Kongernes Jelling)
  • Guider fra Museet Kongernes Jelling har taget børnene med rundt i området omkring Jellingmonumenterne. (Foto: Museet Kongernes Jelling)
1 / 3

- For dem er det enormt stort, at de kan komme ind bagved glasset og røre. Så er de ligeglade med, hvad vi gamle har fortalt, siger museumschefen.

Ti-årige Jonathan Handberg Larsen er et af de børn, som har lagt sin hånd på stenen.

- Det var sjovt, der var varmt derinde, fortalte han, da han var kravlet ud af den lille låge i glasmontren.

Bagefter gav han alle kammeraterne high five med den hånd, han havde rørt ved stenen med. På den måde fik de andre børn også lidt historisk sus ud af det.

De små ambassadører ved nu en masse om den store og den lille runesten, monumenterne og vikingerne i Jelling, som de kan fortælle videre.

Samtidig får de også en miniudgave af Jellingstenene med deres eget navn indgraveret i bunden med hjem.

Kun få får lov til at komme ind bag glasset

Museumschef Morten Teilmann-Jørgensen er ikke nervøs for, at de fedtede barnefingre skal ødelægge stenen.

- Hvis vi åbnede for de 230.000 gæster, som kommer her hvert år, så er det en katastrofe. Men de her 11 elever kan den godt holde til, siger han.

Den 26. oktober bliver 25 års jubilæet på verdensarvslisten fejret i hele byen. Over 1.000 mennesker skal danne en halvanden kilometer lysende ring af fakler omkring verdensarven i Jelling.