Jubel over millionindsprøjtning til læge- og sundhedshuse

En pulje på 200 millioner til læge- og sundhedshuse kroner vækker begejstring blandt borgmestre og borgere.

Flere patienter landet over skal fremover køre knapt så langt efter behandling. Regionerne har fået 200 millioner kroner til lægehuse. (© Colourbox)

Der er glæde rundt om i landet over, at regeringen har drysset 200 millioner kroner ud over lokale lægehuse.

Blandt modtagerne er Christiansfeld i Kolding Kommune, som har fået ti millioner kroner af puljen til at lave et nyt lægehus. Penge, der kommer fra regeringens sundhedsreform.

Det får borgmester i Kolding Jørn Pedersen (V) til at juble.

- Det er rigtig fedt. Vi har en tro på, at et lægehus kan gøre forskellen for det område, så vi forebygger, at vi kommer til at stå i lægemangel i Christiansfeld og omegn, siger han.

Borgerne får ikke så langt til behandling

Pengene sendes ud til alle landets regioner, som fordeler pengene på 26 kommuner. De vil bruge pengene på nye lægehuse, renovering af gamle lokaler eller til at købe nyt udstyr.

Region Syddanmark alene får næsten 42 millioner kroner. De skal bruges i Tønder, Aabenraa, Kolding og Fredericia, som får 20 millioner kroner til at renovere de tidligere sygehusbygninger, som nu huser Fredericia Sundhedshus.

Det vil betyde bedre service til borgerne, og det er rigtig godt, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S).

- Det er vigtigt for os at få det nære, trygge sundhedstilbud til vores borgere, hvor man kan komme og blive genoptrænet og besøge sin lokale læge, siger Jacob Bjerregaard.

Nordjysk glæde over nyt lægehus

I Nordjylland får man 35 millioner kroner fra puljen, og heraf skal de 15,7 af dem bruges til at bygge et nyt læge- og sundhedshus i den lille satellitby Storvorde uden for Aalborg.

- Det er fantastisk, siger Lene Porup, der er formand for Borgerforeningen Storvorde-Sejlflod.

Hun tror på, at lægehuset kan være med til at tiltrække yngre læger, der ikke har lyst til at være alene om en lægepraksis, men gerne vil have et fagligt fællesskab, og at det i det hele taget kan blive et aktiv for byen.

- Hvis du spørger mig skal der være rigtig mange faggrupper i spil, og der skal også tænkes frivillige ind. Bag alle ligusterhækkene herude bor der mange dejlige mennesker med overskud og kompetencer.

- Bare det at have et hus, hvor der altid vil være nogen hjemme vil forebygge ensomhed og give mulighed for fysisk aktivitet, siger hun.

Fysioterapeut og læge samme sted

Og pengene er godt givet ud, blandt andet fordi sundhedspersonalet bliver samlet et sted, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Vi skal sikre, at man ikke skal mange forskellige steder hen, men at man i højere grad kan møde både jordemoder, fysioterapeut eller den almen praktiserende læge i sundhedshuset i området, siger sundhedsministeren.

Samtidig kan det forebygge lægemangel, at alt fra sygeplejersker til fysioterapeuter samles et sted.

- Drømmen om at sidde i egen praksis og måske have en lægesekretær som eneste kollega, det er ikke en drøm, som de unge læger deler, siger Ellen Trane Nørby.