Jytte blev misbrugt af sin far og søger kommunen om erstatning 33 år senere: ’Jeg giver ikke op’

Afskaffelsen af forældelsesfristen i sager om misbrug af børn har givet 53-årige Jytte Jensen nyt håb.

53-årige Jytte Jensen har sagsøgt Vejle Kommune for op mod 2,2 millioner kroner. Hun mener ikke, at kommunen reagerede tilbage i 1980´erne, da de fik advarsler om, at hun blev seksuelt misbrugt af sin far. (Foto: Annette Jespersen DR Trekanten)

53-årige Jytte Jensen og hendes søster blev seksuelt misbrugt af deres far, da de var børn. Overgrebene var hyppige, og i 1986 blev faren idømt to og et halvt års fængsel for sine forbrydelser.

I årene efter forsøgte Jytte Jensen at leve et så normalt børne- og ungdomsliv som muligt, og det var først i 2011, at hun for alvor betalte prisen for den psykiske bagage, hun har slæbt rundt med.

Hun fik diagnosen posttraumatisk stress syndrom og blev bevilliget førtidspension.

Samtidig begyndte hun at søge informationer om sin egen fortid. Hun læste i journaler og søgte aktindsigt i sin egen sag.

Lægger sag an mod Vejle Kommune

Her stod det klart for hende, at hun og hendes søster ifølge eget udsagn var blevet svigtet af Vejle Kommune.

- Min far blev dømt i 1986. Jeg meldte ham for at have misbrugt mig seksuelt. Det var voldtægter mod et barn, og det blev han dømt for. Men det var først i 2011, jeg begyndte at tænke meget over, hvad der egentlig var sket, siger Jytte Jensen.

Ifølge hende fremgår det flere steder i sagens akter, at kommunen ikke handlede i starten af 1980'erne på trods af flere advarsler om, hvad der foregik i hjemmet.

Jytte Jensen var på et tidspunkt anbragt på et børnehjem. Men trods børnehjemmets advarsler om, at der foregik overgreb i hjemmet, blev hun sendt tilbage til forældrene.

Hun har også fundet papirer fra flere kommuner, hvor familien har boet. Ifølge Jytte Jensen står der klart og tydeligt, at de godt kendte til overgrebene.

På grund af en ny lov fra 2018 kan sager om misbrug af børn ikke længere blive forældede. Derfor har Jytte Jensen nu fået mulighed for at lægge sag an mod Vejle Kommune, og det har hun valgt at gøre.

- Det er en sag om kommunens ansvar for ikke at have sikret Jytte Jensen mod de overgreb, der var i familien. Grunden til, at der går så lang tid, er på grund af en større psykologisk udredning. Der har været nogle forsvarsmekanismer i spil, hvor man prøver at fortrænge det og komme videre i livet, men senfølger er ikke unormalt i denne slags sager, siger Lars Sandager, der er Jytte Jensens advokat i sagen.

'Jeg har mistet både barndom og ungdom'

Jytte Jensen kræver 2,2 millioner kroner af Vejle Kommune for tabt arbejdsfortjeneste og tort.

- Jeg har mistet både min barndom og min ungdom, fordi min far voldtog mig, siger Jytte Jensen.

I Vejle Kommune ønsker chefjurist Steen Jørgensen ikke at udtale sig, før retssagen er afgjort.

Retssagen startede i den her uge, og det har været hårdt at mindes overgrebene endnu engang, siger Jytte Jensen.

- Det er ikke særlig sjovt, når man får hele sit barndomsliv og ungdomsliv rullet igennem igen. Jeg havde ikke nogen familie. Jeg havde nogle personer, der blev kaldt mor og far, og det udtryk har jeg meget svært ved at bruge i dag, siger Jytte Jensen.

Hun er fast besluttet på at få sat punktum i sagen.

- Jeg giver ikke op. Nu har jeg sat mig for noget, og så kæmper jeg, til jeg ikke kan mere, siger hun.

Tom Skovgaard var den kriminalassistent, som tog imod Jytte Jensens anmeldelse, og senere anholdt faren.

- Selvom man igennem næsten 40 år har oplevet mange ting, så er der noget, der brænder sig fast. Især når det har med børn at gøre. Så kan man ikke bare børste det af sig, siger Tom Skovgaard.

Han forudser, at der vil komme flere erstatningssager.

Tom Skovgaard tog som kriminalassistent imod Jytte Jensens anmeldelse om overgrebene tilbage i 1980`erne. Selv om det er så mange år siden, husker han stadig sagen. - Især når det har med børn at gøre, så kan man ikke bare børste det af sig, siger han. (Foto: Annette Jespersen DR Trekanten)

- Hvis den her sag bærer igennem, ligesom sagen med Godhavndrengene, så kommer der nogle erstatningssager. Men det er jo også rimeligt i det samfund, vi har, siger Tom Skovgaard.

Men det er ikke erstatningssummen, der har den afgørende betydning. Det er muligheden for at få anerkendelse, siger Jytte Jensens advokat Lars Sandager.

- Mit kendskab til Jytte er, at sagerne ikke er startet for at tjene penge på det. Det er et udtryk for et ønske om, at man gerne vil have, at nogen er ansvarlige for det, man har været igennem. Faren har fået sin straf, men Jytte er stadig uforløst over for, hvorfor kommunen ikke gjorde noget, siger han.

Børns vilkår: Mange ønsker at søge erstatning

Nu er spørgsmålet, om Vejle Kommune kan stilles til ansvar for, hvad der skete med Jytte Jensen for flere årtier siden.

Og svaret på det spørgsmål kan være afgørende for, om landets retssale får besøg af flere som Jytte Jensen, der har traumer fra barndommen.

Hos Børns Vilkår har man nemlig i flere år været bisidder for børn, unge og voksne, der ønsker at anlægge denne type erstatningssager mod kommunerne. Siden 2012 har de haft kontakt med 381 mennesker, der mener at have været udsat for offentligt omsorgssvigt.

- Det er klart, at det her har været et område, som der ikke har været særlig meget juridisk praksis på, så hver eneste sag af den her slags giver os mere viden om, hvor de juridiske grænser for de her sager går, og det giver os bedre mulighed for at vejlede de mennesker, der søger hjælp hos os, siger Ingrid Hall, juridisk seniorkorrespondent.

Der ventes at falde dom i midten af oktober.