Kæmpe forskelle på ventetider for at få en handicapbil: Fra 15 til 84 uger

I flere kommuner tager det halvandet år af behandle en ansøgning om en bil til handicappede.

Bjarke og hans forældre bor i Vejle Kommune. Her er ventetiden på en handicapbil 15 uger. (Foto: © Janus Duus-Larsen, (c) DR)

Det er langt fra ligegyldigt hvilken kommune, der modtager ansøgningen, hvis en i din familie har brug for en handicapvenlig bil.

Der er nemlig meget stor forskel på, hvor lang tid kommunerne er om at nikke ja til ansøgningen, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Mens det flere steder kan tage mere end 80 uger, før ansøgningen er kommet gennem det kommunale system, så har andre kommuner ventetider på 15 - 16 uger.

Vejle og Thisted er duksene med en sagsbehandlingstid på 15 uger. Det hurtige svar betyder meget for familier, der ansøger om handicapbiler.

Bilen betyder alt

- Det betyder alt for os, at vi kan komme rundt. Det betyder også, at vi kan hente vores søn i skolen, hvis han bliver syg, og vi kan køre ham til hans fritidsaktiviteter. Det betyder alt for os, at vi har den. Det ville slet ikke kunne fungere uden. Vi bor ude på landet, så vi ville slet ikke kunne fungere som familie uden bilen, siger Martin Kierby Jørgensen fra Vonge nord for Vejle.

Hans 13-årige søn Bjarke er multihandicappet, og familien har har lige fået ny handicapbil.

Det tog godt tre måneder, og var meget positivt, at det kunne gå så stærkt, mener Martin Kierby Jørgensen.

Vejle Kommune har været hurtige til at sige ja eller nej til en handicapbil siden 2012, hvor to sagsbehandlere er ansat til udelukkende at behandle sagerne om handicapbilerne.

Langsommelighed gavner ingen

- Det skal være baseret på noget sagligt. At beslutningen er hurtig, gør, at folk kan komme videre i livet. Der er ingen, der har gavn af, at tingene tager lang tid, siger Dennis Jensen, der er afdelingsleder i myndighedsafdelingen i Vejle Kommune.

Hos nabokommunen Fredericia er billedet helt anderledes. Her tager det i gennemsnit kommunen 73 uger at sige ja til en handicapbil. Det er ikke en ventetid, som kommunen er stolt af.

- Vi har for lang ventetid, og vi følger det tæt i 2018. Hvis ikke vi kan se, at vi rykker os, så vil det være noget vi vil være nødt til at lægge ind i budgetlægningen, så vi får en politisk stillingtagen til prioriteringen af det, siger pleje- og omsorgschef i Fredericia Kommune Mona Nederby Larsen.

De lange ventetider er under al kritik, mener formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen.

- Det er helt uanstændigt, at man skal vente så længe på en afgørelse, som egentlig ikke burde tage så lang tid. Det er et spørgsmål om, at få afklaret behovet og så få lavet en afgørelse. Det kan ikke tage så lang tid, siger han.

Den gennemsnitlige ventetid i alle landets kommuner er 36 uger.