Kæmpe jungle af apps om sundhed: 'Det kan være svært at navigere i'

Region Syddanmark skal lave en platform over godkendte apps.

Med mange nye sundhedsapps hvert år kan det være svært at finde ud af, hvilke man kan og ikke kan bruge. (Foto: (Grafik) Mathias Jacobsen © (c) DR)

Sundhedsapps, der kan hjælpe dig med løbeturen, søvnen, kosten eller noget fjerde er i høj kurs for tiden. Derfor bliver der også udgivet rigtig, rigtig mange nye versioner af de forskellige apps.

Men det kan også være en udfordring at finde ud af, hvilke apps du skal vælge.

Det vil Region Syddanmark, efter at Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Regioner har bedt dem om det, nu gøre op med.

I løbet af 2020 vil de nemlig udvide en eksisterende platform med godkendte apps. På den måde kan for eksempel kronisk eller psykisk syge være sikre på, at de apps, de bruger, bygger på godkendte data. Dermed ved sundhedspersonalet rundt omkring i landet også, hvilke apps de skal sætte sig ind i og kan på den måde vejlede bedre.

Eksisterende platform skal udvides

Platformen findes allerede og hedder Mindapps, men henvender sig i øjeblikket kun til psykiatrien.

Anders Bay Schmidt, projektleder i Region Syddanmark, skal stå for udvidelsen.

- I første omgang skal Mindapps dække over apps til diabetes-, muskel-, skelet-, angst- og depressionspatienter. Som det er lige nu, kan det være svært at navigere i, hvilke apps man kan bruge, siger han.

Amanda Broe Hansen har haft diabetes i 12 år. Hun har fået en måler installeret i sin arm. Ved hjælp af en app på telefonen kan hun måle sit blodsukker via sensoren. (Foto: (privatfoto))

Amanda Broe Hansen er 23 år og formand for ungegruppen i Diabetesforeningen i Region Sjælland. Hun har haft diabetes siden 2008.

Hun ville ikke kunne tackle sygdommen lige så godt uden apps i hverdagen. Selvom der er mange at vælge i mellem.

Hun bruger primært tre apps - eksempelvis en blodsukkermåler og en insulinudregner.

Lene Kølle Jørgensen, diabetessygeplejerske ved Diabetesforeningen, er glad for, at der nu kommer noget på området.

- Der er simpelthen så mange apps, så vi skal finde ud af, om de er valide og kan gøre det, de siger, de kan, siger hun.

Anders Bay Schmidt er enig.

- Der er en kæmpe jungle af apps, og sikkerheden er ikke altid lige god. Mange apps er gratis, men vi sælger altså vores data til gengæld, siger han og fortsætter:

- Sundhedsdata skal ikke bare gives ud. Datasikkerhed og kvalitet er helt sikkert det vigtigste ved sundhedsapps. Det er også vigtigt, når vi har med nogen sygdomme at gøre, at appen rent faktisk hjælper og ikke er direkte skadelig.

Landsdækkende tiltag

Selvom det er Region Syddanmark, der laver platformen, er det meningen, at det skal rulles ud på landsplan.

Anders Bay Schmidt pointerer dog, at man ikke kun kan bruge apps.

- Det er et supplement til behandlingen, siger han.

Lene Kølle Jørgensen bakker op, men mener, det er et godt supplement.

- Vi oplever meget, at patienterne bruger kulhydrat- og blodsukkerapps. Det er faktisk rigtig hjælpsomt for de fleste at gøre, siger hun.

Amanda Broe Hansen har haft diabetes i 12 år, så hun kender også til livet som diabetiker uden apps.

- Jeg havde altid sådan to små tabeller liggende i mit penalhus, hvor der stod, at hvis jeg spiste så og så mange kulhydrater, så skulle jeg have så og så meget insulin, fortæller hun.

Skal også hjælpe medarbejdere

Det er ikke kun for borgernes skyld, at platformen bliver lavet. Medarbejderne kan også have svært ved at rådgive deres patienter i, hvilke apps de må bruge og ikke bruge.

- Vi kan henvise til platformen og se, hvad der virker. Hvis vi ikke kender dem, kan vi ikke rådgive dem i, hvordan de skal bruges, fortæller Lene Kølle Jørgensen.

Amanda Broe Hansen synes også, at platformen er en god idé.

- Jeg tænker, det er en helt vildt god idé. Det er nok ikke alle, der har et stort diabetesnetværk, som jeg har, og så kan det være svært at danne sig et overblik over, hvilke apps man vil benytte sig af, siger hun.

Selvom Mindapps skal indeholde alle de apps, man må bruge, skal man stadig bruge sin sunde fornuft. Anders Bay Schmidt giver ét godt råd til, hvordan man navigerer imellem alle de forskellige apps.

- Gå ind og se på afsenderen. Apps fra det offentlige kan man altid bruge.