Kæmpe kunstværk kan ende i skraldespanden: Hvem vil have William Soyas lysskulptur?

En kæmpe lysskulptur er blevet noget af en hovedpine i Kolding.

Hvad skal der ske med William Soyas kunstværk, spørger Kolding Kommune sig selv. Arkivfoto: Statens Kunstfond

I 1975 fik Kolding Kommune en gave, som man de seneste 11 år ikke har haft meget glæde af.

En lysskulptur af den afdøde danske kunstner William Soya blev nemlig skænket Kolding, og det skulle hænge på det gamle bibliotek i Jernbanegade.

Men i 2008 flyttede biblioteket, og kunstværket flyttede ikke med. I stedet flyttede det på depot, og der har det så ligget i de seneste 11 år.

Der er tale om et meget stort kunstværk bestående af 49 firkantede stålrør med størrelsen 60x60 centimeter i varierende dybde. Værket vejer omkring et ton, og det kan derfor ikke bare sættes op hvor som helst.

Men nu bliver det måske smidt ud, for der er ingen, der vil have det, siger formanden for kulturudvalget i Kolding, Jesper Elkjær fra Radikale Venstre.

- Vi har faktisk forsøgt at spørge virksomheder og institutioner, om de kunne være interesserede, men prisen spiller ind for de fleste, siger han.

Koster penge at sætte i stand

Med prisen mener han ikke, at Kolding Kommune kræver penge for at skille sig af med værket. Faktisk kan man få det ganske gratis. Problemet er bare, at det ifølge Konserveringscentret i Vejle vil koste omkring 300.000 kroner at få værket sat i stand.

- Så der er flere faktorer, der spiller ind, og det kan ende med den beklagelige situation, at vi må bortskaffe de, siger Jesper Elkjær.

Faktisk har fem virksomheder tidligere sagt ja til at modtage værket, men prisen for istandsættelsen har hver gang sat en stopper for aftalen.

William Soyas værk, som det så ud på biblioteket i 70'erne. Arkivfoto: Statens Kunstfond.

- William Soya er ikke noget, man bare smider ud, så jeg synes, det er relevant at spørge, om det ikke kunne gøre gavn et andet sted, siger udvalgsformand Jesper Elkjær.

Derfor var kunstværket på udvalgets dagsorden mandag. Forvaltningen havde nemlig foreslået, at man kunne kontakte Lyngby-Tårbæk Kommune, hvor William Soya boede i en periode, for at høre, om de vil overtage værket, og det er det, der kommer til at ske nu.

En kunstfaglig bedømmelse

I Billedkunstnernes Forbund håber jurist og sekretariatsleder Klaus Pedersen, at en eventuel beslutning om at skrotte værket bliver fagligt funderet.

- Det sker jo af og til, og det kan også være okay, at der er noget, der ikke er værd at samle på. Jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt det her værk er væsentlig kulturarv, men jeg synes, man skal spørge nogle kunstfaglige eksperter, så man får en kunstfaglig bedømmelse af det. For man skal gøre sig nogle overvejelser om kulturarven i værket, inden man bare smider det ud, siger Klaus Pedersen, der understreger, at han ikke kender det konkrete værk.

Og der er noget, der tyder på, at Statens Kunstfond er enige. Statens Kunstfond har været med til at finansiere værket i sin tid, men egentlig har Kolding Kommune fået lov til at bestemme værkets fremtid.

Værket vejer cirka et ton. Arkivfoto: Statens Kunstfond.

Men ifølge Søren Taaning, der er formand for Statens Kunstfonds Legatudvalget for Billedkunst, er lysskulpturen værd at kaste nogle kræfter i.

'Soyas værk er lavet helt specifikt til det gamle bibliotek i Kolding, og det kræver meget af det rum, det skal være i. Derfor er det forståeligt, at det er svært at finde en ny placering. Det er Kunstfondens vurdering, at der er tale om et bevaringsværdigt værk. Derfor vil vi i Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst drøfte, om vi kan hjælpe med at finde en fremtidig placering - gerne i samarbejde med kommunen og kunstnerens arvinger', skriver han i en mail til DR.

William Soya blev født i 1927 og døde i 1994.

Facebook
Twitter