Kæmpebrand og halvering af ledelsen giver millionunderskud hos brandvæsen

Nu mærker TrekantBrand konsekvensen af et særdeles travlt 2018.

En voldsom brand hærgede Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede mellem Vejle og Billund, fredag den 25. maj 2018. Ifølge Sydøstjyllands Politi brændte to gange fire kvadratkilometer. (Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix) (Foto: Michael Drost-Hansen © MichaelDrost-Hansen)

Der er blevet brændt hul i bunden af kassen hos TrekantBrand efter et rygende travlt 2018.

Brandvæsnet har nemlig et underskud på 8,5 millioner kroner for hele sidste år.

Flere af landets beredskaber har på forhånd frygtet, at der vil komme en efterregning fra den særdeles tørre sommer i fjor, og det er da også en del af forklaringen på det store underskud i TrekantBrand, Trekantområdets brandvæsen.

- Vi kan alle huske den sommer, vi havde sidste år. Den afstedkom rigtig mange udrykninger til naturbrande, og særlig var den, vi havde på Randbøl Hede. Den gav 2.000 overarbejdstimer, siger Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør i TrekantBrand.

Det var den 25. maj sidste år, at TrekantBrand fik en melding om en naturbrand på Randbøl Hede, der ligger mellem Vejle og Billund.

Sådan så det ud fra luften efter branden på Randbøl Hede.

To gange fire kvadratkilometer hede gik i brand, og det krævede alle lokale brandvæseners indsats at få slukket det igen samt assistance fra beredskaberne i Herning og Haderslev.

Mere end 100 brandfolk brugte omkring en uge på at få fuldstændig styr på flammerne i området.

- Alene til den brand brugte vi 1,25 millioner kroner mere, end vi plejer. Det er en af de store årsager, siger Jarl Vagn Hansen.

Enkelte ejendomme måtte midlertidigt evakueres, men ingen personer kom til skade ved branden ved Randbøl Hede.

Har halveret ledelsen

Jarl Vagn Hansen kom til i 2018, og det er altså i hans første år som TrekantBrands øverste chef, at han kan præsentere et underskud på 8,5 millioner.

- Da jeg tiltrådte, blev der gennemført en ledelsesmæssig omlægning. Ledelsen bestod af 12 personer, nu består den af seks. Og i sådan en omstrukturering er der nogle regler for, hvordan folk skal stoppe, og det koster nogle penge, siger Jarl Vagn Hansen.

Fratrædelsesordninger til afgående medlemmer af ledelsen er altså ifølge beredskabschefen også en stor del af forklaringen bag det massive underskud.

- Vi er gået ind i det med åbne øjne, og det er blevet drøftet i bestyrelsen. Det er ikke noget, jeg som direktør bare går ud og gør. Men vi stod i et brandvæsen, hvor medarbejdertilfredsheden ikke var særlig høj, og vi havde behov for at skabe besparelser på den lange bane, siger Jarl Vagn Hansen.

Fratrædelsesordningerne kostede 6,3 millioner kroner i løn og pension.

Går ud over egenkapitalen

I første omgang kommer underskuddet ikke til at gå ud over hverken medarbejderne eller kvaliteten af TrekantBrands arbejde. I stedet er det gået ud over tallet på bundlinjen, og så håber beredskabsdirektøren, at de næste år kan hænge bedre sammen økonomisk.

- Der er ikke lagt op til afskedigelser eller serviceforringelser. Rent teknisk nedskriver vi underskuddet på vores egenkapital. Den er så blevet mindre, og så må vi over tid se, om vi kan genopbygge den, siger Jarl Vagn Hansen.

Nedskrivningen betyder, at egenkapitalen hos TrekantBrand går i minus med seks millioner kroner.

TrekantBrand er det fælles brandvæsen for kommunerne Vejle, Kolding, Fredericia, Middelfart, Billund og Vejen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk