Kaos i Kolding: Kommunen fyrer direktør og jagter 180 millioner kroner i besparelser

Socialdirektør i Kolding Kommune forsøgte at holde kæmpe overforbrug skjult og står nu uden job.

Kolding Kommune skal på jagt efter penge. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal)

Politikerne i Kolding Kommune har helt ekstraordinært besluttet at genåbne dette års budget for at finde besparelser, der skal udligne en del af kommunens massive overforbrug.

Da politikerne i Kolding Kommune sidste år lagde budgettet for årets udgifter, var det forventet, at de blev nødt til at tage ti millioner kroner fra kommunens kassebeholdning for at få det hele til at gå op.

Men virkeligheden er en ganske anden. På et møde i aftes i Kolding Kommune fremgik det, at der skal tages hele 190 millioner fra kassen, hvis tingene skal hænge sammen.

Overforbruget i Kolding Kommune har været kendt i nogen tid, hvor særligt socialområdet har brugt markant flere penge, end det var tiltænkt.

Socialudvalgene i kommunen overskred budgetterne med 57,9 millioner kroner i 2019.

Det har kostet socialdirektør Lars Rasmussen jobbet, efter at det er kommet frem, at han har forsøgt at få tallene til at se pænere ud, end de var.

Kommunens revisor har nemlig konstateret, at socialforvaltningen overførte regninger for 19,3 millioner kroner fra 2018 til 2019.

På den måde blev den reelle størrelse af overforbruget i forhold til budgetterne holdt skjult, og det lignede, at 2018 havde haft et bedre resultat, end tilfældet var.

Det var Lars Rasmussen, der var ansvarlig for den manøvre, og han har lavet en fratrædelsesaftale med kommunen.

- Det er en fejl af de grovere, som revisoren også skriver. Det må selvfølgelig ikke ske, siger borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen (V), der dog ikke direkte vil kalde det regnskabsfusk.

Kolding i krise

De økonomiske skandaler har klæbet til Kolding i år, og tidligere har både en økonomichef, en skolechef og en uddannelsesdirektør mistet jobbet som følge af overforbrug i flere af kommunens udvalg.

Sagerne ærgrer borgmester Jørn Pedersen (V), og det giver anledning til overvejelser

- Selvfølgelig skal vi have tillid til, at folk kommer med fakta og ikke pynter eller omprioriterer nogle ting. Det duer ikke, hvis det er et udtryk for en kultur, vi skulle have, men det har jeg overhovedet ikke grund til at antage, siger han.

Tilbage står kommunen så med udfordringen om at finde knap 180 millioner kroner, hvis budgettet skal gå op.

Så nu skal de politiske udvalg tilbage i arbejdslokalet og se, om de kan tage penge fra forskellige poster, som egentlig allerede havde fået sikret deres finansiering for i år.

- Det kan være, at vi situationens alvor taget i betragtning, kan levere noget, siger Jørn Pedersen.

Kommunerne er under pres

Ifølge Roger Buch, valgforsker og ekspert i kommunalpolitik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er situationen i Kolding Kommune alvorlig, men ikke nødvendigvis usædvanlig.

De danske kommuner kæmper nemlig gevaldigt med økonomien i disse år, siger han.

- Kommunerne har været presset i temmelig mange år. Det er usædvanligt at stå med et hul på næsten 200 millioner kroner, men det er ikke unikt. Det afspejler en generel ubalance i den kommunale verden, som vokser og vokser, siger Roger Buch.

Han peger på det kommunale skattestop fra 2001, der stadig er gældende, som en af de primære årsager.

- Alt tyder på, at ubalancen bliver større og større. Vi har en række opgaver, der vokser. Siden 2003 er der eksempelvis kommet 20-30.000 flere ældre hvert år, og det fortsætter de næste tyve år, siger Roger Buch.

Spareplan klar om en måned

Den 17. september skal økonomiudvalget i kommunen så tage stilling til de spareforslag, der måtte være kommet ind.

- Vi går konstruktivt ind i det her og kigger alle i hvert vores udvalg og ser, om der er noget, vi kan gøre for at rette op på det her underskud. Her kan ting som ansættelsesstop, anlægsstop og indkøbsstop kan være nogle af de værktøjer, vi gør brug af, blev vi enige om i går, siger formanden for Social- og Sundhedsudvalget Hans Holmer (SF).

Hvis der ikke blev gjort noget for at spare penge, ville Kolding Kommunes pengekasse ende med at være tømt i 2023.

DR har uden held forsøgt at få en kommentar fra Lars Rasmussen.