Karen Hækkerup til landmænd: Meld jer ud og I mister indflydelse

Mere end 100 medlemmer har meldt sig ud af Landbrug og Fødevarer i protest over nye gødningsregler. Det var et af emnerne, da den nyudnævnte direktør for første gang talte til en lokal landbrugsforening.

Indflydelse får man ved at sidde med ved bordet, og ikke ved at forlade det, sagde Karen Hækkerup til møde med Kolding Herreds Landbrugsforening i går. (© DR (Arkivfoto))

Mere end 100 landmænd har meldt sig ud af landmændenes interesseorganisation, Landbrug og Fødevarer i protest over et nyt sæt regler for, hvor meget hver enkel landmand må gøde.

Den nytiltrådte formand, tidligere justitsminister og medlem af Socialdemokratiet, Karen Hækkerups holdning til de mange udmeldinger er klar:

- Hvis man melder sig ud og lukker døren, så afskærer man sig selv muligheden for at påvirke den politik, der skal føres. Indflydelse får man ved at sidde med ved bordet, og ikke ved at forlade det, sagde Karen Hækkerup til møde med Kolding Herreds Landbrugsforening i går.

Det var første gang den nyudnævnte direktør officielt talte for en større forsamling landmænd om fremtiden for Landbrug og Fødevarer.

 

Koldings landmænd vil sidde med ved bordet

Gødningsreglerne, som landmændene gør oprør imod, deler jorden ind efter et såkaldt retentionskort som bestemmer hvor meget eller hvor lidt, hver enkelt landmand må gøde sin jord.

I Kolding Herreds Landbrugsforening er man ikke glad for de nye gødningsregler, men vil som hovedorganisation Landbrug og Fødevarer hellere sidde med ved bordet og argumentere for andre måder at løse gødningsproblematikken på.

- Hvis man ønsker at få indflydelse et sted, så er det altså vejen frem, at være medlem af Landbrug Fødevarer, der forhandler med embedsmænd og politikerne i København. Man ændrer ikke forhold ved at melde sig ud og passe sin egen lille bondegård, siger formand Thomas Hansen.

Flere af de landmænd, som har forladt Landbrug og Fødevarer har i stedet meldt sig ind hos foreningen Bæredygtigt Landbrug, som er imod de nye gødningsregler.

Karen Hækkerup får ros

Karen Hækkerups besøg i Kolding trak fulde huse tirsdag aften, og de lokale landmænd virker glade for deres kontante, nye formand.

- Vores medlemmer fik en positiv oplevelse af vores nye direktør. Hun er skarp og kunne svare på mange af de spørgsmål, der blev stillet, siger formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, Thomas Hansen.

Ifølge Karen Hækkerup skal man fokusere på de tilbageværende medlemmer:

- Man skal lytte til de mange tusind medlemmer, der er i organisationen, som synes, vi gør det godt, siger hun.

Kolding Herreds Landbrugsforening har mistet to medlemmer, der har valgt af melde sig ind i Bæredygtigt Landbrug inden for den sidste måned.