32-årige Karla Pilgaard fra Vejle lider af rygsøjlegigt.
Hun har stærke smerter, døser hurtigt hen og har en dårlig nattesøvn, hvor hun vågner cirka en gang i timen.
Hun har prøvet mange forskellige behandlingsformer, inden hun kort efter den 1. januar henvendte sig til sin læge for at få recept på medicinsk cannabis via den forsøgsordning, der trådte i kraft ved årsskiftet.
Men Karla Pilgaards læge ville ikke udskrive recepten. Som så mange andre læger vil hun ikke stå med ansvaret for en behandling, som hun ikke har erfaring med.
I stedet søgte Karla Pilgaard på det sorte marked.
- Jeg var meget nervøs til at starte med, mest det med at gøre mig selv kriminel. Jeg skulle ud på internettet nogle steder, jeg ikke har været før, og som jeg ikke vil anbefale folk at tage hen til. Det blev jeg nødt til for at hjælpe mig selv, siger Karla Pilgaard.
Nu får hun sin ulovlige cannabis med posten. Det sker via en dansk mand, som driver en udenlandsk registreret hjemmeside.
- Det er ikke fedt at gøre mig selv kriminel. Jeg har nok at slås med i forvejen. Jeg synes ikke det bør være nødvendigt, at jeg også skal have det hængende på mig. Jeg vil jo kun have medicinsk cannabis for at få det bedre, siger hun.
Karla er ikke alene
Og Karla Pilgaard mener selv, at hun har haft stor glæde af cannabis, som hun enten indtager i form af cannabisolie, hun typisk putter i teen, eller som blade, hun brygger te af.
- Jeg bliver hverken høj eller påvirket, men det er som om, at mine smerter slapper lidt mere af – og så oplever jeg en forbedret nattesøvn, siger hun.
Karla Pilgaard er langt fra den eneste patient, der er søgt på det sorte marked efter at have fået nej til en recept på medicinsk cannabis via forsøgsordningen.
Det fortæller direktørerne for to af de patientforeninger, der har flest patienter i målgruppen for medicinsk cannabis.
- Vi ved, at vores patienter er nødsaget til at søge mod det sorte marked, når de får nej til medicinsk cannabis af deres læge. Det er noget, de fortæller os. De er nødt til at gøre sig selv kriminelle for at dulme de smerter, de har, og leve et nogenlunde almindeligt liv, siger Klaus Høm, der er direktør i Scleroseforeningen.
Direktør i Gigtforeningens Mette Bryde Lind oplever det samme som Klaus Høm.
- Mange er meget desperate, fortvivlede og stærkt smerteplagede. Den desperation, de oplever, gør, at de er villige til at gå på det sorte marked, siger hun.
Vil selv vælge
I Kolding er læge Jens Rosbach en af de læger, der ikke vil udskrive medicinsk cannabis efter den nye forsøgsordning. Han skal tage ansvaret for behandling og dosering, hvis han udskriver det, og det vil han ikke, når han ikke har erfaring med medicinsk cannabis.
Han bekræfter, at mange af hans patienter er helt åbne om, at de søger ud på det sorte marked, når han afviser at give dem en recept.
- Man kan sige, at jo, jeg har skubbet nogle ud på det sorte marked – eller de var gået ud på det sorte marked, inden de henvendte sig til mig, siger Jens Rosbach.
For Karla Pilgaard handler det også om at tage ansvar for sin egen sygdom. Også selv om det sorte marked betyder, at hun mister kontrollen med, hvad det egentlig er, hun indtager.
- Du ved ikke, hvad du egentlig køber, for der er ingen retningslinjer – det er jo det vilde vesten, siger hun.
Karla Pilgaard kender til mange i samme situation, der også har taget turen ud på det illegale marked efter cannabis til at dulme smerterne.
- Vi får ikke lov til selv at tage valget om, hvad vi putter i vores krop, fordi lægen ikke vil udskrive det. Det er vigtigt for mig at have indflydelse på det – og jeg vil gerne selv have lov til at påvirke min sygdom mest muligt, siger Karla Pilgaard.