Kattens Værn og Røde Kors arver færre penge

Velgørende organisationer optræder ikke så ofte i folks testamenter, som de gjorde tidligere.

Hos Kattens Værn udgør indtægter fra arv mere end halvdelen af organisationens indtægter, men der ryger færre penge ind på den konto, viser en ny undersøgelse.

Indtægter fra arv er faldet hos langt de fleste organisationer som Røde Kors, Ældre Sagen og Kattens Værn.

Deres brancheorganisation, Isobro, har lavet en analyse, der viser, at der over en fem-årig periode har været et fald på 23 procent fra arv.

Det kan de også genkende hos Indre Mission i Fredericia. Sidste år oplevede de godt nok en stigning på grund af et par store donationer, men ellers er indtægten på arv faldet fra over 10 millioner før krisen til under fem millioner i 2013.

Måtte fyre ansatte i Indre Mission

Manglende indtægter betyder selvfølgelig noget i forhold til den hjælp, som organisationerne kan tilbyde, men det har også haft betydning internt hos netop Indre Mission. 

- Når vi har færre penge til rådighed, så har vi været nødt til at blive færre medarbejdere, siger økonomichef Finn Larsen, der i 2013 måtte sige farvel til otte ansatte.

Hos de kirkelige organisationer er arven faldet fra 56 til 40 millioner kroner, men det største fald er sket hos natur-, miljø- og dyreværnsorganisationerne. Indtægten er her faldet fra 22 til 10 millioner kroner.

Efterdønninger fra finanskrisen

Nedgangen gør sig gældende over hele linjen.

- Og det er nok i høj grad efterdønninger fra krisen, siger generalsekretær i Isobro, Robert Hinnerskov.

Til gengæld viser analysen også, at der over en bred kam er fremgang i både indtægterne fra medlemskontingenter og indsamlinger.

Et tip fra advokaten

Det er ofte folk uden børn, der efterlader penge til organisationerne, siger advokat Ulrik Grønborg, der har mange års erfaring med testamenter.

Men der findes faktisk et tip til, hvordan både familien og organisationerne kan få penge ud af arven, uden at familien mister noget på det.

- Hvis man er barnløs og gerne vil give noget til sin nevø eller niece, der skal betale meget i arveafgift, så kan man med fordel indsætte en organisation som medarving. På den måde får familiemedlemmerne faktisk mere ud af arven, samtidig med at der er også bliver penge til noget, man gerne vil støtte, siger Ulrik Grønborg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk