Kendte viser maveskindet frem i protest mod forbud: Fuldstændig absurd

En folkeskole har forbudt elever at gå med de maveskindsfremvisende crop tops.

Kendte viser maveskind efter forbud mod crop tops på en folkeskole i Vejle.

Firehøjeskolen i Vejle har i den grad gjort sig bemærket, da skolens ledelse besluttede at forbyde eleverne at gå i mavebluser - de såkaldte crop tops.

Det skal nemlig være slut med at vise maveskind for eleverne i udskolingen, og det skal ske for at værne om skolens fællesskab, lyder det.

- Vi er nødt til at forholde os til, at i skolen er vi et fællesskab, hvor vi er tætte på hinanden, og det kræver også, at vi har noget tøj på, hvor alle kan koncentrere sig om det skolearbejde, der skal laves, lød det fra skoleleder Bjarne Kyneb.

Den argumentation køber man dog ikke blandt en lang række prominente danskere, der har kastet sig ind i debatten til fordel for de piger på Firehøjeskolen, der fortsat ønsker at kunne troppe op i mavebluser.

Blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, debattør Louise Kjølsen, vært Signe Molde, journalist Iben Maria Zeuthen, blogger Irina Babenko Olsen og chefredaktør på Jyllands-Posten Marchen Neel Gjertsen har alle delt en kritik af crop top-forbuddet på deres sociale medier, og flere af dem viser også selv deres maveskind frem i en crop top.

Mens crop toppen lige nu fortrinsvis sælges til kvinder, så har også tegner Anders Morgenthaler også kastet sig ind i debatten.

Derudover har Sofie Linde lagt et billede op med husbonden Joakim Ingversen, hvor de begge står i de mavebluser, der er omdrejningspunkt for hele debatten.

"Det er bar’ en mave. Og det er hvertfald ikke pigernes ansvar, at deres skoleinspektør og drengene i klassen ikke kan koncentrere sig, når de ser en navle," skriver hun i opslaget.

Sofie Linde er efter hendes tale i 2020 blevet en af de mest markante stemmer i ligestillingsdebatten. (Foto: © Sofie Lindes Instagram)

Hun har før vist sit maveskind frem offentligt, blandt andet da hun annoncerede sin graviditet til Zulu Comedy Awards 2020. Kort efter holdt hun den tale, der genstartede MeToo-debatten i Danmark.

Twerk Queen: - Det er absurd

En anden af de kvinder, der ofte markerer sig i debatten om piger og kvinders rettigheder er Louise Kjølsen, der er psykolog, samfundsdebattør og også kendt som "Twerk Queen".

Hun mener, at det forbuddet er udtryk for en middelalderlig tankegang.

- Det er jo fuldstændig absurd, at vi i 2021 i Danmark diskuterer pigers maveskind og især fordi, vi diskuterer det ud fra, at det er pigernes ansvar at dække sig til, så drengene ikke kan koncentrere sig, siger Louise Kjølsen, der også har lagt et billede af sig selv i en crop top på Instagram.

Louise Kjølsen mener, crop-top-forbuddet er endnu et eksempel på, at kvindekroppen bliver kontrolleret.

Hun markerede sig særligt i den offentlige debat i forbindelse med fjerdebølgefeminismen i 2017, der blandt andet handler om retten til at se ud og klæde sig, som man vil uden at blive objektiviseret eller få medskyld for eksempelvis overgreb og chikane.

- Det her er det samme, som når man siger, at hvis du har en kort kjole på, så er det din egen skyld, du bliver voldtaget, siger Louise Kjølsen.

Skal der indføres regler om påklædning, skal det gælde og ramme alle, mener hun.

- Ingen har jo nogensinde sagt, at drenge ikke må smide trøjen, når de spiller fodbold i skolegården en varm sommerdag, fordi pigerne ikke kan koncentrere sig.

Egtvedpigen havde også crop top på

Crop Toppen er i øvrigt slet ikke nogen ny beklædningsgenstand. Den rendte de også rundt i for 3500 år siden i bronzealderen, skriver i hvert fald Nationalmuseet i et opslag på Facebook.

Egtvedpigens klædedragt fotograferet den 6. juni 2001. (Foto: © NF, Scanpix Nordfoto)

- Vi skulle hilse fra Egtvedpigen og sige, at hun OGSÅ går med mavebluse, og at hun er blevet alt for gammel til at lade sig diktere af nogen.

Egtvedpigen er et af de mest kendte gravfund herhjemme netop på grund af den meget velbevarede klædedragt, som har været til debat i årevis.

Hendes bluse var overraskende kort.

Hun er udgravet for 100 år siden, og i mange år blev det diskuteret, om det virkelig kunne passe, at man kunne gå rundt med så kort en bluse og så gennemsigtigt og kort skørt for 3500 år siden.

- Der er stadig mange ting, vi ikke ved med sikkerhed om Egtvedpigen. Men vi ved, at hun gik med mavebluse, skriver Nationalmuseet i et opslag, der på kort tid fik 3.000 likes.

Egtvedpigen havde også crop top på for 3.500 år siden, skriver Nationalmuseet på Facebook.