Kig i kummen skal afsløre kræft

1,6 millioner danskere bliver bedt om at grave i deres egen afføring, og sende en prøve ind. Prøven kan være med til at redde folk fra at få dødelig kræft i tarmen.

1,6 millioner danskere skal kigge nærmere på deres egen affføring. De bliver bedt om at tage en prøve, der kan afsløre, om der er kræft i tarmen. (© Colourbox)

I dag starter arbejdet med at analysere de mange afføringsprøver, der bliver indsendt i forbindelse med den landsdækkende screening for tarmkræft.

Alle landets 50-74-årige - 1,6 millioner i alt - bliver bedt om at indsende en afføringsprøve. De syddanske prøver ender hos Laboratoriecenteret på Sygehus Lillebælt i Vejle, der undersøger, om der er blod i afføringen. 

Er der det, bliver personen, der har leveret prøven, tilbudt en kikkertundersøgelse af tyktarmen og ryger dermed over i det faste forløb, som gælder for patienter, der er under udredning eller har fået konstateret kræft i ende- eller tyktarm.

Stor opgave

Laboratoriechef Ivan Brandslund glæder sig til at kommer i gang med den store opgave. Laboratoriet har i forvejen erfaring med et lignende projekt, der blev gennemført af det gamle Vejle Amt.

- Det er blevet meget nemmere siden projektet i Vejle Amt, forklarer han.

Analysemetoden er blevet mere avanceret, så den giver bedre svar, og samtidig er arbejdsprocessen i laboratoriet blevet forenkelt. Og så er det blevet nemmere for borgerne at tage afføringsprøven.

- Tidlligere skulle man smøre det ud på en pap-plade. Nu spænder man et stykke papir ud over wc-kummen og skal kun samle lidt afføring op på en riflet pind, hvad der er meget mere hygiejnisk, siger laboratoriechefen.

Mange år undervejs

Den store screening for tarmkræft har været mange år undervejs. Derfor var det også en særlig dag for Ole Kronborg, der er professor på Odense Universitetshospital. Han har siden 90'erne arbejdet for, at der skulle gennemføres en landsdækkende screening, og var til stede i Vejle, da de første prøver blev analyseret.

- Jeg synes at det er rart, at det er blevet et tilbud i Danmark. Det har det været i længere tid i lande, som vi plejer at sammenligne os med, siger Ole Kronborg, og peger i den forbindelse på England.

Det er vurderingen, at screeningen årligt vil kunne forhindre 500 dødsfald, der skyldes kræft i tarmen.

FacebookTwitter