Kommune har brugt over en halv million på ny forlystelsespark - uden at kende investor

Billund Kommune ved ikke, hvem der skal betale milliard-dyr ny forlystelsespark, der har været arbejdet på siden 2018.

I Billund Kommune ved man ikke, hvem der skal finansiere planerne om en forlystelsespark på 300.000 kvadratmeter, som kommunen har brugt 646.000 kroner på at behandle planerne om. Arkivfoto fra forlystelsespark i Singapore. (Foto: VIVEK PRAKASH © Scanpix)

En ny forlystelsespark, der efter planen skal være dobbelt så stor som Legoland, har været på tegnebrættet i Billund Kommune siden 2018, og arbejdet med lokalplaner og miljøvurderinger har stået på lige siden.

Det er firmaet Gram & Jeppesen Group, der står bag projektet, og firmaet sagde fra start, at der var en investor klar til at investere de op til ti milliarder kroner, som Gram & Jeppesen Group vurderede, at det vil koste at opføre forlystelsesparken.

Men Billund Kommune ved ikke, hvem den investor er, og når de spørger Gram & Jeppesen Group får de at vide, at det vil firmaet ikke oplyse.

Det svar har kommunen så accepteret siden 2018.

Kommunen har brugt 646.000 kroner på at behandle projektet, viser en aktindsigt som DR har modtaget. Det svarer til knap 1.000 arbejdstimer samt enkelte udgifter til ekstern juridisk bistand.

Og det altså uden at vide, hvem der i sidste ende skal betale for forlystelsesparken.

Ekspert: 'Lidt for letsindig strategi'

Men det er ikke tilstrækkeligt at tage et firmas ord for, at der en investor på plads i så stort et projekt. Det vurderer Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

- Det tror jeg nok er en lidt for letsindig strategi. Som offentlig myndighed er man forpligtet til at sikre, at de ressourcer, man bruger, er givet godt ud, og derfor er der pligt til at sikre, at de projekter man involverer sig i ikke er urealistiske, siger han.

Samme vurdering kommer fra Rasmus Grønved Nielsen, der er ph.d. studerende med speciale i forvaltningsret og offentlige myndigheders brug af aftaler.

- Jeg synes, det lyder besynderligt. Er man ikke bange for at blive snydt, eller hvad? Man kan jo overveje, om man som privat investor ville kaste så mange penge efter noget, hvor man dybest set ikke ved, hvem det er, man indgår aftale med, siger han.

Udvalgsformand: 'Vidste ikke, hvad vi sagde ja til'

Projektet kører stadig i Billund Kommune.

Per Nyhus (DF), formand for teknik og miljøudvalget erkender, at kommunen skulle have stillet flere krav til det fra start.

- I bagklogskabens time skulle vi nok have været lidt skarpere og stillet nogle krav til sådan et kæmpe projekt, og der er jo også brugt mange ressourcer på det. Det har vi så ikke gjort, og jeg tror også, at vi i Billund Kommune har lært af den her sag, siger Per Nyhus.

- Hvis der kommer en lignende sag i morgen, kan det godt være, vi ville stille nogle krav til investor, eller hvad der står bag økonomisk. Jeg tror heller ikke helt, vi har vidst i Billund Kommune, hvad vi sagde ja til, da vi sagde ja til det her, siger han.

Selv om formanden for teknikudvalget altså mener, at kommunen skulle have ageret anderledes, vil han ikke stille de krav nu.

- Jeg vælger at have de positive briller på lidt endnu. Nu er vi gået rigtig langt, og nu går vi lidt længere, men hvis vi ikke er kommet videre eksempelvis til sommer, må vi jo kigge på hinanden og se, om det er nu, vi gør det, siger Per Nyhus.

Borgmester vil gerne kende investor

Borgmesteren i Billund Kommune, Ib Kristensen (V), siger, at Billund gerne vil være en erhvervsvenlig kommune, og han understreger, at Gram & Jeppesen Group indtil videre har leveret på alle de krav, som kommunen har stillet dem, når det handler om miljøvurderinger, støjmålinger, arkitekttegninger og meget andet.

Men hvem der konkret skal være investor på det milliarddyre byggeri, har virksomheden ikke ønsket at oplyse. Ifølge Ib Kristensen var han ikke klar over, at han som borgmester eller kommunen som helhed kunne kræve et svar på det spørgsmål, men forelagt vurderingerne fra eksperterne i forvaltningsret siger han, at det vil han gerne nu.

- Med det jeg har fået fortalt her, går jeg selvfølgelig til forvaltningen for at høre, hvad vores muligheder er. Jeg vil jo gerne vide, hvem der er investor, det er der ingen tvivl om, siger Ib Kristensen (V).

Gram & Jeppesen Group har ikke ønsket at stille op til interview. De skriver om finansieringen:

'Vi, Gram & Jeppesen Group ApS, har finansieringen 100 procent på plads via en udenlandsk investor, men da vi har skrevet under på en tavshedserklæring omkring hemmeligholdelse, der er underlagt tavsheds- og straffeansvar i forhold til erhvervshemmeligheder, vi hverken kan, må, eller vil fortælle mere om den juridiske aftale der foreligger, herunder investorens navn m.v., derfor kan vi ikke oplyse herom'.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter