Kommunen siger nej: Uheldig skovejer må ikke lave brandbælte efter storbrand på hede

Skovejer Kirsten Møller fra Randbøl Hede føler, at hensyn til insekter vejer tungere end hendes sikkerhed.

Kirsten Møller må ikke fjerne de afsvedne træer for Billund Kommune, der har udpeget området som et beskyttet hedeareal. (Foto: Søren Rahbek © dr)

Hensynet til insekterne vejer højere end hensynet til borgernes liv og ejendom.

Sådan oplever skovejer Kirsten Møller situationen efter en stor hedebrand i midtjyske Randbøl for 11 måneder siden.

Branden brød ud midt under sidste sommers langvarige tørke, og årsagen til branden blev aldrig fundet.

Branden tog livet af 12 hektar af Kirsten Møllers skov, og i dag står lange rækker af afsvedne og døde træer på arealet stadig som et vidnesbyrd om branden - og som et indbydende sted at slå sig ned for insekter.

Træerne står ud til heden på Kirsten Møllers skovejendom, og de udgør en brandfælde, hvis der igen opstår brand på heden, mener skovejeren og hendes forsikringselskab.

- Det er en brandfælde uden lige, siger Kirsten Møller.

Hun frygter, at resten af hendes skov ikke vil være til at redde, hvis der igen udbryder brand.

Kirsten Møller ønsker derfor at fjerne træerne og etablere et brandbælte af nyplantede løvtræer på arealerne ud til Randbøl Hede.

Men det må hun ikke for Billund Kommune, der har udpeget området som naturbeskyttet hede.

- Kommunen sagde: 'Nej, det må I ikke'. Træerne skulle blive stående, fordi de var gode for insekterne, fortæller Kirsten Møller.

Kommunen afviser grund til bekymring

Men direktøren for tekniks afdeling i Billund Kommune, Lauge Clemmensen, deler ikke Kirsten Møllers bekymring omkring brandfaren.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi vægter beboernes sikkerhed utroligt højt. Der er ikke i vores vurdering en øget brandrisiko ved de afsvedne træer, siger Lauge Clemmensen.

Men den kommunale medarbejder, der har foretaget den vurdering, har ingen ekspertise i forhold til netop brandfare, erkender den tekniske direktør.

- Når vi er ude at vurdere området, ser vi på de forhold, der gør sig gældende. Hvis vi er usikre på forholdene, har vi mulighed for at trække på TrekantBrand, siger Lauge Clemmensen.

Han ved ikke umiddelbart, om Billund Kommune har bedt om brandvæsenets vurdering af området.

Kirsten Møller har sammen med Dansk Skovforening nu klaget over, at 30 procent af hendes skov af Billund Kommune er udpeget til naturbeskyttelsesområde.

Sagen venter fortsat på at blive afgjort i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk