Kort intensiv behandling helbreder unge med psykisk sygdom

Unge i Vejle bliver helbredt for psykisk sygdom gennem intensiv hjælp i kort tid. Det virker bedre end få timers hjælp over om ugen i lang tid.

Philip Munkholm Lauritzen var i morges gæst hos Christina Ankerhus hos P4 Trekanten. Han er blevet hjulpet af Vejle Kommunes intensive indsats i forhold til psykisk syge. (Foto: Peter Frandsen Siggaard © DR)

Der er lykkedes Vejle Kommune at få gjort en lang række unge med psykisk sygdom raske.

I stedet for at give dem et par timers hjælp om ugen, så har de unge fået et kort forløb med rigtig meget hjælp. Og det er meget bedre, siger afdelingsleder i Center Dag i Vejle Kommune, Claus Hejlskov Jørgensen.

- De flytter sig rigtig meget, fordi vi har lavet et intensivt tilbud, hvor vi kan følge op fra dag til dag, siger han.

Mange er helt raske

Siden 2013 har omkring 30 unge været gennem den intensive behandling, der varer et halvt år. 12 er blevet helt raske, og behøver ikke længere hjælp.

10 har fået det meget bedre. Og en lillle gruppe har ikke haft nytte af kommunens tilbud. Men under alle omstændigheder er resultaterne meget bedre end de resultater, som den almidelige behandling giver, siger Claus Hejlskov Jørgensen.

- Vi vil rigtig gerne arbejde på den her måde med unge, endnu mere end vi gør nu. Vi vil gerne have, at man giver os mulighed for at gøre det her, for når man laver en målrettet indsats, hvor man også har netværket involveret, så rykker det.

Philip slap af med sin skizofreni

Philip Munkholm Lauritzen er en af dem, der har haft gavn af den intensive indsats. Han gik seks år med skizofreni, hvor han modtog et par timers hjælp om ugen.

Det flyttede ikke rigtig noget. Han holdt sig for det meste i sin lejlighed, hvor han sad foran computeren. Så blev han tilbudt den intensive behandling. Efter et halvt år var han helbredt, og han tager ikke længere medicin.

- Jeg blev tilbudt fire besøg om ugen. Det synes jeg var lidt vildt, for jeg havde været vant til at der kom maks to besøg om ugen. I begyndelse foregik det hjemme hos mig, men det var mest for at forberede mig på at komme ud. Og det var fint, for jeg ville gerne tilbage på arbejdsmarkedet igen, fortæller Philip Munkholm Lauritzen.

Klar til uddannelse

I dag er Philip Munkholm Lauritzen klar til at gå i gang med tiende klasse på VUC. Han håber, at han bagefter kan uddanne sig til pædagog.

Ud over det arbejde han som vagt på Vejle Stadion. Og han er begyndt at spille skuespil. Det ville have været helt utænkeligt, da han var syg. Og det er han overbevist om, at han stadig ville være, hvis han ikke havde været gennem det intensive forløb.

- Jeg er lidt stresset for tiden, fordi jeg laver rigtigt meget, men ellers har jeg det rigtigt godt. I slutningen af perioden begyndte jeg at trappe ud af medicinen, så jeg i dag også er medicinfri. Hvis ikke jeg havde fået den massive hjælp, så tror jeg, at jeg stadig havde siddet derhjemme, og drukket kaffe og ventet på, at jeg kunne falde i søvn igen, siger Philip Munkholm Lauritzen.

Sind er glade for Vejle Kommunes initiativ

Formanden for Sind i Vejle, Flemming Leer Jacobsen er glad for Vejle Kommunes intensive hjælp til psykisk syge.

- Vi er begejstede. Vi er glade for at Vejle Kommune sætter ind så massivt for at hjælpe den her gruppe af unge.

Han erkender, at det er dyrt for kommunen at sætte ind med så meget hjælp. Men han tror kun, at det er dyrt på kort sigt, fordi psykisk syg for eksempel får dyre følgesygdomme eller ender på førtidspension.

- Det sparer samfundet for penge, og det giver også den enkelte noget livskvalitet, siger han.

Facebook
Twitter