Kronisk syge skal undervise naboer i udsatte områder

Kronisk syge i sociale boligbyggerier skal lære andre kronikere i nærområdet at tackle livet med kronisk sygdom.

Kronisk syge patienter skal undervise naboer i sociale boligområder i hvordan man bedst muligt håndterer langvarig eller kronisk sygdom. (© Colourbox)

Andelen af langvarigt syge er langt større i almene boligområder end hos resten af befolkningen.

Derfor har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse bevilget tre millioner kroner til en række projekter, der skal forbedre sundheden i udvalgte boligområder rundt om i landet.

Pengene bliver givet til de såkaldte ’lær at tackle’-projekter, der blandt andet skal lære patienter med kroniske sygdomme, at tackle deres sygdomme hjemme i lokalområdet.

- Vi kan se, at en række af dem, som bor i de almene boligområder har kroniske sygdomme og ikke får den nødvendige behandling af lægen, som de burde.

. De har en dårligere livskvalitet, flere sygedage, mere lidelse end de burde og imens taber samfundet penge på det, fordi de bliver sygemeldt og ikke kan arbejde, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Projekterne sker i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning og samarbejde med BL- Danmarks Almene Boliger.

Borgere underviser borgere

Idéen er at borgerne i de udsatte områder skal lære at hjælpe sig selv. Det hjælper altså ikke at trække en masse sundhed ned over hovedet på dem, i stedet skal sundhedstilbuddene forankres lokalt:

- I stedet for at vi sidder og kloger os på Christiansborg, så bevilger vi pengene til projekter lavet af foreninger og frivillige, der allerede er i lokalområdet. Så de kan sikre, at hjælpen når så langt ud som muligt, siger Nick Hækkerup (S)

Netop derfor skal beboerne skal selv spille helt særlig rolle i projektet. Beboere med en kronisk sygdom skal hjælpe med at undervise i boligområdet i, hvordan man lever bedst muligt med en kronisk sygdom.

Frederica skal ’lære at tackle’

Et af de steder, hvor projektet skal køre, er i Sønder-Korskær Parken i Fredericia.

Lisbeth Møllegaard Hansen er koordinator for "lær at tackle" i Fredericia, og hun mener, at dét er en god ide at flytte sundhedstilbuddene ud i boligområderne.

- Vi har gennem tidligere samarbejde erfaret, at der kommer flere til kurserne, når vi holder dem i nærområdet, siger hun.

Facebook
Twitter