Kummerlige forhold, næsten ingen mad og få minutters kontakt til familien: Nicklas og Emil blev indlagt til corona-mareridt i Bolivia

Jordomrejse på cykel endte i kaos med corona-frygt på hospital i Bolivia.

Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen var rystende nervøse for, hvad der ventede dem, da de var indlagt på hospital i Bolivia under mistanke for at have Covid-19. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, privat)

Det skulle have været deres livs oplevelse, men en cykeltur jorden rundt endte i kaos på et sygehus i Bolivia for de to unge fredericianere Nicklas Flenø Mikaelsen og Emil Fammé Hansen på henholdsvis 23 og 22 år.

De to landede i weekenden i Københavns Lufthavn, men for få dage siden var de isoleret på en sygestue på et boliviansk hospital.

Her frygtede lægerne, at de to var blevet smittet med coronavirus og var på vej til at udvikle Covid-19.

De blev derfor indlagt. Ikke i isolation, men på stue med en tredje patient, som også var mistænkt med corona. Ham blev de mere eller mindre nødt til at passe, da personalet på sygehuset var bange for at have kontakt med dem.

Det fortalte de i en video på deres facebookside.

Nicklas Flenø Mikaelsen og Emil Fammé Hansen har lagt en video på deres facebookside. Her er en del af den.

Det er halvandet år siden, at de to unge forlod Fredericia. Foran sig havde de en jordomrejse, hvor fly skulle bringe dem fra kontinent til kontinent, men hvor cyklen skulle være transportmidlet på landjorden.

Den oprindelige plan var at cykle 14.566 kilometer, men med tiden blev turen længere og længere, og da den fik den bratte afslutning i Bolivia var der røget 24.000 kilometer på tælleren.

  • Andesbjergene, Chile. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, PRIVATFOTO)
  • Andesbjergene, Chile. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, PRIVATFOTO)
  • Andesbjergene, Chile. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, PRIVATFOTO)
  • Grænsen mellen Thailand og Malaysia. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, PRIVATFOTO)
  • På vej til Sydney. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, PRIVATFOTO)
1 / 5

Efter at have cyklet i blandt andet Indien, Thailand, Australien og New Zealand endte de to unge i Sydamerika. Indtil da havde de styret uden om sygdom udover maveonder, men i Bolivia blev de nervøse.

Verden havde fået øjnene op for coronavirus, og Nicklas Flenø Mikaelsen og Emil Fammé Hansen følte sig sløje. De frygtede at være ramt af Covid-19 og opsøgte derfor det bolivianske sundhedsvæsen.

Det blev en mildt sagt rystende oplevelse, hvor de ikke kunne få oplysninger om resultaterne af deres prøver, og hvor det var meget vanskeligt for dem at komme i kontakt med familie og myndigheder i Danmark.

Ironisk nok begyndte deres trængsler fredag den 13.

- Det endte med, at vi blev smidt ind på en stue med en tredje patient. Han var meget syg og helt hvid i hovedet, og for enden af hans seng stod der en pose, hvor der stod Covid-19 på. Vi var skrækslagne, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen om opholdet på sygehuset.

De havde fortalt Nicklas' far, at de ville lade sig teste, men på sygehuset var det helt umuligt at få kontakt med familien, og de fik heller ikke svar på deres prøver.

  • Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen var rystende nervøse for, hvad der ventede dem, da de var indlagt på hospital i Bolivia under mistanke for at have Covid-19. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, privat)
  • Personalet turde ikke gå ind til de to danskere og en tredje alvorligt syg patient. Danskerne kom derfor i stort omfang til at pleje den colombianske mand, der også lå på stuen. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, privat)
  • Maden var sparsom og af tvivlsom kvalitet. Morgenmaden bestod af kiks og varm mælk, mens dagens andet måltid bestod af kylling og ris. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, privat)
  • Der var lang ventetid og intet svar. Hverken på diverse prøver, eller på hvornår de to kunne forlade hospitalet og Bolivia. (Foto: © Emil Fammé Hansen og Nicklas Flenø Mikaelsen, privat)
1 / 4

Det lykkedes de to danskere at få netforbindelse et par minutter. De sparsomme minutter blev brugt til at kontakte Nicklas' far, der bliver bedt om at kontakt myndighederne og prøve at finde en vej hjem for de to unge mænd.

Mens de ventede på sygehuset i Potosi - som er en by på Odenses størrelse - blev der arbejdet på at skaffe dem tilbage til Danmark, så de kunne følge myndighedernes råd til danskere i udlandet om at vende hjem. De blev også testet negativ for coronavirus.

Det lykkedes - men det blev en dyr tur hjem.

- Vi har nogle flybilletter, som vi bare har booket, fordi vi så det som en udvej. Vi havde både en plan A og en plan B - vi var fuldstændigt ligeglade, vi skulle bare hjem og tænkte ikke på pengene. Så vi har måttet slippe 60.000 kroner for Emil og for jeg, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen, mens han ventede i lufthavnen på det fly, der skulle bringe dem det sidste stykke fra Spanien til Danmark.

Nu er de landet i Danmark. Langt fra til den festlige velkomst, de havde håbet på. De er nemlig gået i 14 dages karantæne.

Adspurgt om turen er slut, eller om den på et eller andet tidspunkt skal genoptages, er Nicklas Flenø Mikaelsen ikke så meget i tvivl.

- Den rejse har ændret os. Vi gik fra at være nogle almindelige unge danske gutter med et snævert syn på verdenen til at blive voksne mænd, der virkelig værdsætter det, vi har i Danmark. Vi har fået et helt andet perspektiv på livet, så jeg tror helt sikkert, at vi vender tilbage en dag, siger han.