Kunderne passer selv spisekøerne: 'Vi gør byfolk opmærksomme på naturen'

De såkaldte kogræsserlaug er blevet populære i Vejle.

Landmand Michael Kjerkegaard med en kalv, der blev født for blot et døgn siden.

Kogræsserlaug, hvor almindelige danskere passer en flok kødkvæg i sommerhalvåret, er et stort hit i Vejle.

På landsplan er der skudt 100 kogræsserlaug op, og 34 af dem ligger i Vejle.

Det betyder, at omkring 300 køer gnasker sig igennem græs og ukrudt på naturarealerne i Vejle Kommune hele sommeren.

De bliver passet af de af kommunens borgere, der har meldt sig i et kogræsserlaug, mod at de så til en favorabel pris køber en andel af kødet, når koen slagtes om efteråret.

Lige nu er køerne på vinterferie hjemme hos landmændene - blandt andre Michael Kjerkegaard ved Haraldskær udenfor Vejle.

- Min opgave er at være den ansvarlige, så hvis der er problemer med dyrene, kan de få fat i mig, og så er det mig, der tager vurderingen af situationen, siger Michael Kjerkegaard.

Ellers slipper han om sommeren for at tage sig af dyrene, der får god behandling og masser af foder på kommunens arealer og med borgernes pleje.

- Det betyder rigtig meget, for vi har en seks-syv steder, hvor vi har kogræsserlaug, og de tilser dyrene hver dag. Normalt har jeg en runde på 50 kilometer, og det sparer jeg jo hver dag, og det er en kæmpe hjælp, siger Michael Kjerkegaard.

Godt for naturen

Men det er ikke kun en hjælp for den tidspressede landmand og de ko-interesserede og måske sultne borgere.

Også kommunernes naturområder har godt af kogræsserlaugene, og at køerne, som er af typen hereford, kommer på græs rundt omkring på kommunens grønne områder.

Landmand Michael Kjerkegaard (t.v.) får passet sine køer, og naturmedarbejder i Vejle Kommune Bo Levesen får udbredt noget viden om naturen i kommunen via kogræsserlaug.

Det fortæller Bo Levesen, der er naturmedarbejder i Vejle Kommune.

- Det, der betyder mest for folk, er at passe på naturen. Det starter hele den gode fødekæde. Hvis der ikke er køer, er der ingen blomster, og så er der ingen bier og sommerfugle eller små fugle. Vi får passet noget natur og gjort nogle byfolk opmærksomme på, hvad naturpleje er for noget, siger Bo Levesen.

Ifølge Økologisk Landsforening giver kogræsserlaugene også kødet fra dyrene en 'dybere kødsmag' og en farve og smag, der er lidt ligner kødet fra en kronhjort.