Kursus hjalp Hans Verner: Skal ikke længere tisse seks gange om natten

Hans Verner Ulstrup er sluppet af med et problem, som mange danske mænd døjer med.

Bækkenbundsøvelser er nøglen til at blive bedre til at holde på vandet. (Foto: Grafik: Signe Heiredal)

74-årige Hans Verner Ulstrup havde egentlig vænnet sig til et liv, hvor han var oppe for at tisse op til seks gange hver nat.

Også i dagtimerne var han dårlig til at holde på vandet, og hvis han skulle ud og gå en tur i byen, skulle der indregnes et par mulige toiletstop på vejen.

- Jeg vil sige, at jeg altid har haft et godt liv, men omkring tisseriet, var det rigtig træls. Jeg skulle altid have for øje, hvor jeg lige kunne komme på toilettet, siger Hans Verner Ulstrup.

- Om natten skulle jeg jo ud af sengen flere gange og tilbage og prøve at komme til ro uden at vække hende, der ligger ved siden af, siger han med henvisning til sin kone.

Hans Verner Ulstrup står ikke alene med problemet. Halvdelen af danskerne over 50 år er oppe mindst en enkelt gang om natten for at tisse.

'Fra regnorm til anakonda'

Men det forsøger de at gøre noget ved i Vejle. Her arrangerer ’Idræt i dagtimerne’ kurser, som de kalder for ’Fra regnorm til anakonda’. De skal hjælpe ældre mænd med deres problemer med nat- og sjattisseri.

Titlen er inspireret af en bog, som Søren Ekman fra Gotved Instituttet har skrevet. Den henvender sig faktisk til yngre mænd med rejsningsproblemerne, men det viste sig, at øvelserne også virkede på nat- og sjattisseri for ældre mænd.

Øvelserne har til formål at træne bækkenbunden. Det er bækkenbundens muskler, der blandt andet holder sammen på blæren, og derfor giver bækkenbundstræning ud over en styrket potens også en mindre 'slap' blære - og det betyder, at man skal mindre på toilettet.

Øvelserne er hurtigt lært. Det fortæller Henning Møller Andersen, der er instruktør på kurserne.

- Det varer kun to timer, hvor vi dels giver dem nogle øvelser, de kan bruge, og så siger vi, at de skal sørge for at holde sig i form og gå til idræt, siger Henning Møller Andersen.

Tabuet er væk

Igennem de seneste år har 700 mænd i Vejle lært at tøjle tisseriet, og der kommer flere og flere til.

Ifølge Henning Møller Andersen er der også kommet større åbenhed om problemet.

- I starten slukkede vi nærmest lyset og sad med ryggen til, når vi talte om det. Det tabu, der har været hos os og hos de mænd, jeg kender, det er blevet løst op. Nu taler vi åbent om det – for så mystisk er det jo heller ikke.

Det er snart fire år siden, at Hans Verner Ulstrup var på kurset, men han bruger stadig de øvelser, han lærte, hver eneste dag.

- Mit liv er nat og dag fra dengang til nu. Jeg var oppe op til seks gange om natten dengang, men allerede natten efter den torsdag, hvor jeg var til den første træning, var jeg kun oppe to gange. Nu har jeg prøvet at sove igennem, selv om det ikke sker tit, siger han.

Også hverdagens gåture er blevet mere overskuelige.

- Nu kan jeg holde mig lidt og ligesom udskyde situationen. Det har gjort en kæmpe forskel for mig, siger Hans Verner Ulstrup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk