Kvæler de andre planter: Invasiv bjørneklo skal ædes af fårene

I Kolding er man tæt på målet om at blive helt fri for bjørneklo.

Kolding Kommune er snart fri for bjørneklo, og det er blandt andet fårenes skyld. Dem bruger man også i Vejle. Arkivfoto. (Foto: Søren Flytkjær © P4 Nordjylland)

Hvis alt går efter planen, kan Kolding Kommune erklære kommunen fri for bjørneklo, når året er omme.

- Det er en mulighed, fordi vores lodsejere har været i gang længe og har stor erfaring med bekæmpelsen, siger jordbrugsteknolog i Kolding Kommune, Betina Rasmussen.

Kolding Kommune har allerede fået styr på bjørneklo på kommunes egen jord.

- På de kommunale arealer har vi opnået 100 procent bekæmpelse i 2018, og hos de private lodsejere bliver bestanden også mindre, siger Betina Rasmussen.

Det er i sig selv en stor bedrift at blive helt fri for bjørneklo, fortæller seniorrådgiver ved Institut for geovidenskab og naturforvaltning på Københavns Universitet Rita M. Buttenschøn.

- Det er rigtig flot. Vi lavede en status over kommunernes indsats i 2017, og der var der kun en enkelt kommune, der helt havde udryddet bjørneklo. Så at Kolding Kommune kan være færdige i løbet af i år, det er ganske flot. Man kan kun håbe, at det lykkes, siger hun.

Bjørneklo er en sejlivet invasiv art, der kvæler andre planter og breder sig uhæmmet, hvis ikke den bliver bekæmpet.

Erfarne får fører an

Hos nabokommunen Vejle, vil man gerne lade sig inspirere af Kolding Kommunes indsats mod bjørnekloen. Her er man nemlig ikke helt lige så langt med udryddelsen.

En af de bedste måder at bekæmpe bjørneklo på, er ved hjælp af får – og det er blandt andet fårene, der skal have Vejle Kommune op på omgangshøjde med Kolding.

- I vores naturpleje får vi altid hjælp fra vores firbenede venner, hvor specielt vores får har gjort en kæmpe indsats i bekæmpelsen af bjørneklo. Når fårene har lært at spise bjørneklo, så bekæmper de den ret effektivt, siger Lars Bo Nielsen, skov- og landskabsingeniør i Vejle Kommune.

Og ja - at spise bjørneklo er noget, som fårene skal lære.

- Får vil helst bare have noget græs, og hvis de ikke har lært fra andre, at man også kan spise bjørneklo, er det ikke sikkert, at de går på dem. Det kræver ofte et erfarent dyr, der går derinde og viser, at det egentlig er okay at spise det her, siger Lars Bo Nielsen.

Selvom bjørnekloen bliver udryddet i Kolding Kommune, så er der altid en lille mulighed for at den kan komme igen. En enkelt plante kan nemlig smide 20.000 frø. Og der er altid en risiko for, at de spirer.

- Derfor fortsætter vi med at lave tilsyn i området, og det skal lodsejerne også blive ved med, siger jordbrugsteknolog i Kolding Kommune, Betina Rasmussen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk