Kvindefodbold skal spilles på bedre stadioner: Ingen gider se en kamp på bane 27 en kold novemberdag

Bedre fodboldstadioner skal lokke flere tilskuere til kvindefodbold.

Tribunen til Kolding Q's hjemmekamp mod B93, hvor der kom knap 200 tilskuere. De blev til gengæld forkælet med en 5-0-sejr til hjemmeholdet.

Der mangler tribuner, tilskuerne er for langt væk fra selve banen, og de kan ikke købe en stadionplatte og fadøl.

De danske fodboldkvinder spiller ofte på stadioner, som er meget ringere end mændenes.

- Alt for mange steder sidder folk i regn og blæst, når det er dårligt vejr. Det lokker man ikke magelige danskere til at gøre i 2018, siger Jesper Raabo, der sidder i bestyrelsen for kvindeelitedivisionen.

I sidste sæson var der i grundspillet og slutspillet i gennemsnit 192 tilskuere til hver kamp i den danske række. I den bedste svenske række var der til sammenligning 894 tilskuere og i Norge var der i snit 250 til hver kamp.

Og det undrer ikke Jesper Raabo fra kvindeelitedivisionen.

- Der er ingen tvivl om, at ser vi på Norge og Sverige, så har de gjort det klart bedre på flere tilskuere, sponsormidler og tv-dækning. Deres stadionanlæg er i orden. De er måske gamle og slidte, men de grundlæggende faciliteter i orden, siger han.

Lørdag bankede Kolding Q på hjemmebane B 93 med hele 5-0. En af tilskuerne til den kamp var Sanne Troelsgaard, den danske landsholdsspiller, som i øjeblikke tørner ud for FC Rosengård i Sverige. Hun mener bestemt, at sponsorinteressen har en betydning for, hvorfor der er langt flere tilskuere til hendes kampe i Sverige, end der er i Kolding.

- Hvis jeg står og kigger her på Kolding Q’s tøj og de andres tøj, er det meget anderledes. Der er ikke et sted på mit spillertøj, hvor jeg ikke har en sponsor. Det gør selvfølgelig, at interessen bliver større, end den desværre er i Danmark, siger Sanne Troelsgaard.

Sanne Troelsgaard spillede indtil sidste år for Kolding Q, og hendes tvillingesøster, Lotte Troelsgaard, spiller stadig i klubben. Lotte Troelsgaard kom ind fra bænken og scorede to gange i lørdagens 5-0-sejr.

Et blik ud over banen og tribunen i Kolding Q's kamp mod B 93, som hjemmeholdet vandt med 5-0.

Blandt publikum var også far og datter Henrik og Signe Damgaard. De er stamgæster hos Kolding Q's kampe og mener, at kampene har fortjent større opmærksomhed.

- Jeg er med hver gang. Vi går en del op i det. Der er en generel holdning blandt folk til, at kvinder ikke kan spille fodbold og det er kedeligt at se på, men kom nu ud og se det. Der er ligeså meget spænding i det her, som i herrefodbold, det er bare to forskellige spillestile, siger Henrik Damgaard.

Træningsfaciliteterne skal også være i orden

En anden forhindring for kvindefodbolden kan være træningsfaciliteterne. I Kolding Q er der 130 elitespillere og det giver store problemer, fortæller formanden for klubben, Niels Sterndorff.

- Vi har ikke træningstider nok, vi har ikke kapaciteten, og det er er nogle af de ting, der skal være på plads, for at få den stærke, salgsbare vare, siger han.

Han regner med, at tilskuertallet for Kolding Q´s kampe ligger på mellem 2-400 i hver kamp.

Kolding Q har tradition for at spille sæsonens sidste kampe på kunstgræsbaner, hvor der ikke er tilskuerfaciliteter. Men i år bliver de afviklet på græsbaner med tribuner og cafeteria.

Klubbens erfaring siger, at stærke modstandere, men også gode faciliteter kan tiltrække flere tilskuere. For eksempel spillede kvinderne pokalfinale foran 3.500 på Kolding Stadion.

- Hvis faciliteterne var bedre, som til pokalfinalen, så kan vi trække flere tilskuere til. Hvis man går til fodbold på topniveau, så er der nogle ting, man gerne vil. Man vil måske gerne have en øl og en pølse. Så produktet skal være i orden, siger Niels Sterndorff.

Kvindefodbold er et godt produkt

Gennem godt et år har kvindedivisionsforeningen og DBU arbejdet på at gøre kvindeligaen mere attraktiv, så der kommer både flere sponsorer og tilskuere.

Det er et forsøg på at lægge sig i slipstrømmen af den store EM-succes, hvor 1,5 millioner danskere satte sig klar foran skærmen for at heppe på kvinderne i finalen.

Der gik det for alvor op for danskerne, at kvindefodbold er et godt produkt, mener Jesper Raabo fra kvindeelitedivisionen.

- Nu skal vi spidse produktet til, så det bliver langt mere attraktivt. Ingen gider se en kamp i 3F-ligaen på bane 27 en kold november eftermiddag i regnvejr og med paraply. Det skal være fortid, siger Jesper Raabo.

Han forestiller sig at klubberne, DBU, divisionsforeningen og de pågældende kommuner sætter sig sammen for at lægge en plan.

Et skilt på hækken minder tilskuerne om, at de er på rette vej, når de skal ind og se Kolding Q spille på hjemmebane.

Det kan være, at en klub i en periode kan klare sig med mobile tilskuerpladser eller overdækning. Det kan også være, at kvindernes nuværende hjemmebane skal renoveres eller at der skal bygges tilskuerfaciliteter op.

- Jeg tror, at det er vigtigt, at man får individuelle løsninger, der hvor den pågældende eliteklub har hjemme, mener Jesper Raabo.

Bedre baneforhold er blot et af flere forslag, der skal gøre kvindefodbold mere attraktivt. I næste weekend kigger DBU på forslagene.

Facebook
Twitter