Lån en spand, fyld den med affald og få en gratis is: Små belønninger hjælper med at holde strandene rene

En gratis is eller slushice får strandgæster til at samle gammelt slikpapir, cigaretskodder og plastic på stranden.

Pernille Juul fra Havnens Café og Isbar i Juelsminde tilbyder gratis softice for en lille spand med affald fra stranden. På en uge har hendes gæster samlet 50 kilo cigaretskodder, ispapir og plastikemballage. (Foto: Jonas Guldberg- DR P4 Trekanten)

Fyld en spand med affald fra stranden og få dig en gratis softice.

Sådan lyder sommertilbuddet fra den lokale iskiosk på havnen i Juelsminde.

Med det tilbud har strandgæsterne samlet 50 liter strandaffald hver dag i løbet af den seneste uge.

Ejeren af isbaren, Pernille Juul, glæder sig over, at folk har taget godt imod de gratis is, der bliver serveret i et bionedbrydeligt bæger og tilhørende ske.

Hun fik ideen, da hun så et opslag på en strand i Brasilien.

- Så tænkte jeg, den må vi lige gribe. Så satte jeg et skilt op, og spredte det ud på Facebook, fortæller Pernille Juul.

Professor: Folk ser muligheden for at gøre noget

50 liter affald fra stranden om dagen får måske ikke hvalerne og havfuglene til at sluge færre stykker plastik.

Men det skaber opmærksomhed omkring problemet med affald i naturen.

Det mener professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og leder af Center for Bæredygtighed og Samfund Jens Villiam Hoff.

- I den helt store sammenhæng betyder det selvfølgelig ikke meget. Men folk kommer til at tænke på 'nåh ja - vi skal jo også huske, at vi ikke skal smide affald i naturen'. Så det leder tanken hen på den her type af problemstillinger, mener han.

At få stukket en spand i hånden og bukke sig ned efter cigaretskod og ispapir, gør det hele mere konkret.

- Hvis man viser folk muligheder for at gøre noget, så betyder det faktisk noget. Så får folk en mere positiv tilgang i stedet for at sige, at det er håbløst det her. Så ja, det betyder faktisk noget, siger Jens Villiam Hoff.

Strandgæsterne bakker op

Selv om kunderne ikke strømmer ned på stranden for at fylde spandene, er der stor enighed om, at det er en god idé, som isbaren har fået.

- Det er alletiders, for så kan der blive ryddet op, siger Peter og Lene Christensen.

De er i Juelsminde sammen med barnebarnet, Victoria, som også samler skrald op, når hun ser noget.

- Jeg synes, at det er noget svineri, at der ligger skrald ude i naturen, siger hun.

Også vandrerhjemmet Danhostel ved Faxe har fået renere strande, efter at de er begyndt at give gæsterne en gratis slushice for en spand affald.

- Det er pudsigt, at der bare skal en slushice til for at få folk til at samle affald op, siger Tanja Zacho, der er assistent på vandrerhjemmet.

  • Vandrerhjemmet Danhostel Faxe satte skiltet op i juli måned - og lagde et opslag på Facebook. Og det har sat gang i produktionen af slushice. (Foto: Danhostel Faxe)
  • Udover ispapir, emballage og cigaretskod, så har vandrerhjemmet i Faxe også fået indleveret en cykel. (Foto: Danhostel Faxe)
1 / 2

Hun har ikke overblik over, hvor meget affald, der er samlet sammen.

- Men vi har i alt fald lavet mere slushice end normalt, siger hun.

Belønningen får flere til at hjælpe med oprydning

Selvom en is ikke har den helt store økonomiske værdi, så har selve belønningen en effekt, mener professor Jens Villiam Hoff.

- Ja, det tror jeg faktisk. Hvis man tænker sig en familie, der skal på stranden og bliver opmærksomme på de her initiativer, så beslutter de sig måske for at bruge en times tid på det i stedet for at gå i vandet hele tiden, siger han.

Pernille Juul fra iskiosken i Juelsminde kan se, at stranden bliver ren. Hun tror også på den opdragende effekt.

- Jeg tror ikke på, at de børn, som kommer forbi, vil sidde til en fest på stranden som 16-årige og svine. Jeg tror, at de vil samle op efter sig selv. For de ved, hvor meget det egentlig sviner, mener hun

Mange forskellige typer affald

Ifølge WWF Verdensnaturfonden kan kioskerne godt regne med, at der er affald nok til mange gratis is.

- Desværre bliver der hele tiden skyllet mere plastik ind på strandene. Så hvis man er ihærdig nok, vil der også på sigt være nok plastik og plastikaffald til, at man kan tjene til en softice, siger havbiolog Malene Møhl, der arbejder med plastikforurening for fonden.

I foråret gennemførte WWF Verdensnaturfonden et projekt på ti danske strande, hvor de samlede affald - og resultatet viste, at der er forskel det affald, der blev fundet på den jyske vestkyst og de andre kyster i Danmark.

På Vestkysten var der nemlig mere affald, der blev skyllet i land, mens der østpå og i de indre farvande typisk var affald, som stammede fra gæster på stranden.

Facebook
Twitter