Læge nægter at vaccinere kvinder mod livmoderhalskræft

En læge fra Fredericia nægter at vaccinere sine patienter mod livmoderhalskræft. Han kalder vaccinen for noget giftigt stads. Uansvarligt og uetisk, mener Sundhedsstyrelsen.

En læge fra Fredericia er holdt op med at vaccinere sin patienter mod livmoderhalskræft. Han kalder vaccinen 'noget giftigty stads'. Uansvarligt, mener Sundhedsstyrelsen. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © DR Østjylland)

Læge Stig Gerdes fra Fredericia er holdt op med at vaccinere sine patienter med vaccinen Gardasil mod livmoderhalskræft.

- De har indført en vaccine, der er så giftig, at den burde stoppes omgående, siger Stig Gerdes.

Han holdt op med at vaccinere sine patienter mod livmoderhalskræft for mere end et år siden.

På det tidspunkt fortalte flere patienter nemlig om bivirkninger som lignede symptomer på blodpropper i hjertet og lungerne.

Færre bivirkninger i ny version

Producenten af vaccinen advarer da også om, at nogle af patienterne kan få alvorlige bivirkninger. Der er netop kommet en ny variant af vaccinen på det amerikanske marked, og her er antallet af af forsøgspersoner, der er kommet alvorligt til skade efter de er blevet vaccineret faldet fra 2,5 procent til 2,3 procent.

Men tallet dækker også over personer, der er blevet kvæstet f.eks. i trafikulykker eller har fået sygdomme, der ikke hænger sammen med vaccinen. Ifølge Merck er der kun fem personer, ud af de 13.236, der er blevet vaccineret, som har fået lidelser, der kan skyldes vaccinen.

 Stig Gerdes mener, at patienterne får deres liv ødelagt af vaccinen.

- De er stort set sengeliggende 24-7, og kan ikke følge skole eller arbejde, siger Fredericia-lægen.

Uansvarligt ikke at stikke

Men at lade helt være med at vaccinere mod livsmoderhalskræft, som Stig Gerdes gør det, er helt uansvarligt. Det siger siger Henrik Jensen, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Når vi har en vaccine, der på sigt kan udrydde, eller stort set udrydde, denne her her sygdom, så vil det være fuldstændigt uansvarligt og uetisk ikke at bruge den, siger Henrik Jensen.

Men det argument bider ikke på Stig Gerdes. Han vil under ingen omstændigheder vaccinere sine patienter mod livmoderhalskræft.

- Det er noget giftigt stads, siger han.

Bivirkninger ved al medicin

Men holdning er Henrik Jensen fra Sundhedsstyrelsen afgjort ikke enig i, selv om han medgiver at vaccinationer, som al anden medicin, har bivirkninger.

- Ved lægemidler har vi et forsigtighedsprincip, der siger, at fordelene skal være større end ulemper. Det vil sige, at en medicin bliver vurderet på, hvad det er den skal bekæmpe. Hvilke bivirkninger, medicinen giver, og hvad er fordelene, siger Henrik Jensen.