Læger på Sygehus Lillebælt: Drenge bør også vaccineres mod hpv-virus

For få piger bliver vaccineret mod hpv-virus, og drenge bør også modtage vaccinen, siger læger.

Drengene har også gavn af vaccine mod hpv-virus, siger ledende overlæge Annemette Lykkebo fra Sygehus Lillebælt

Forældre til piger i 12 års-alderen bør sige ja tak til at få pigerne gratis vaccineret mod hpv-virus. Men også drengene bør vaccineres, for de får også beskyttelse mod kræft og kønssygdomme, hvis de får vaccinen.

Det siger Annemette Lykkebo, der er ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler.

Hun er en af fire læger på Sygehus Lillebælt, der nu går ud i et fælles opråb og opfordrer til, at forældre får sendt deres børn til vaccination mod hpv. En vaccination, som kan forhindre op mod 70 procent af de kræfttilfælde, som er forårsaget af virussen.

Mens pigerne får vaccinen gratis, så skal forældrene selv betale for at få drengene vaccineret.

- Den mængde sygdom, som hpv forårsager, er mindre hos drenge end hos piger. Men vaccinen kan ikke desto mindre beskytte drenge og mænd mod kræft i hoved og hals, mod endetarmskræft og peniskræft, alt sammen kræftformer, der er i vækst, siger Annemette Lykkebo.

- Når vi nu har en vaccine, der virker, hvorfor så ikke bruge den?, spørger hun.

Tidligere blev op mod 90 procent af pigerne på en ungdomsårgang hpv-vaccineret. I dag er det kun cirka 20 procent af dem, som bliver fulgt til lægen og får det gratis stik.

Annemette Lykkebo mener, at også drengene skal med i Sundhedsstyrelsens gratis vaccineprogram.

- Ud over at beskytte mod kræft, så forhindrer vaccinen også udvikling af kønsvorter. Selvom det ikke er en farlig lidelse, så kan den være meget generende og hæmmende, ikke mindst for unge mænd. Det er et argument for at tilbyde vaccinen til alle unge, siger Annemette Lykkebo.

I flere lande, for eksempel USA, Canada og Østrig vælger man i dag at tilbyde vaccine til både piger og drenge.

Tidligere har spørgsmålet om bivirkninger af hpv-vaccine fyldt meget i debatten, og det har formentlig også betydet, at mange forældre har valgt ikke at få deres piger vaccineret. Annemette Lykkebo anerkender da også, at nogle unge får bivirkninger efter vaccinen.

- Dem skal vi tage alvorligt, men vi skal sandelig også huske, at vi faktisk ved, at vi kan undgå mange mange tilfælde af kræft, når piger og drenge får vaccinen, siger Annemette Lykkebo.