Landets første sygeplejerske uddannes i alternativ medicin: Nu kan Mette få sorteret i sine kosttilskud

Sygehus Lillebælt får landets første sygeplejerske, der er uddannet i alternativ behandling. 

Mette Scouboe (tv.) har savnet uddannet sundhedspersonale, som kan hjælpe hende med at finde rundt i alternativ behandling. Nu kan hun få hjælp af sygeplejerske Jeanett Kertevig fra Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus. Hun bliver uddannet i alternative behandlingsformer. (Foto: Monica Senker Holbeck © DR P4 Trekanten)

Vejle Sygehus får landets første sygeplejerske uddannet med speciale i alternativ behandling.

Ideen er at samle vejledning i alt fra meditation og hypnose til akupunktur og yoga hos én person.

Og det har Mette Scouboe, der har kræft i æggestokkene, i høj grad manglet.

- For mig handler det om at finde en uvildig rådgiver, som ikke har økonomiske interesser i de behandlingsformer, som jeg har valgt, forklarer hun.

Nu har hun fået en behandler, som hun kan have tillid til.

- Det er et drømmescenarie for sådan en som mig, at jeg kan komme og tale med hende, siger Mette Scouboe.

Hun har aldrig sagt nej til konventionel behandling.

- Men jeg har fundet stor styrke i også selv at gøre noget oveni, siger hun.

Patienter vil gerne have hjælp af sundhedspersonale

Det er Jeanett Kertevig fra Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus, der bliver landets første sygeplejerske med en to-årig universitetsuddannelse.

- Jeg kan være med til at rådgive og guide patienterne i, hvad de selv kan gøre for at opleve større livskvalitet gennem deres behandlingsforløb, forklarer Jeanett Kertevig.

Det er alt lige fra spørgsmål om kost til mindbodyterapi og andre forskellige alternative behandlinger, som passer godt sammen med det, som ellers bliver tilbudt patienten.

Og Mette Scouboe er ikke den eneste, der har brug for rådgivning.

Cirka halvdelen af alle kræftpatienter vil gerne bruge alternativ behandling i et eller andet omfang. Tidligere har patienterne selv navigeret i de alternative behandlingsformer.

Det fortæller Camilla Havsteen, der er oversygeplejerske på kræftafdelingen.

- Nogle gange farer de vild i den jungle. Og så tænker vi, at ved at uddanne en sygeplejerske, så kan de få en kvalificeret vejledning til at kunne mestre, det at få kræft, på en bedre måde, siger hun.

Men nu, hvor de første uddannede sygeplejersker er på vej, så håber Camilla Havsteen, at andre sygehuse snart vil følge trop.

- Vi er jo på mange måder bagud i Danmark i forhold til hvis man ser Tyskland, England og USA. Jeg synes, vi trænger til at åbne mere op for det i Danmark, siger hun.

Mette kan får sorteret i sine kosttilskud

Professor på Syddansk Universitet, Helle Johannesen, har forsket i alternativ behandling.

Hun bekræfter, at kræftpatienterne godt er klar over, at de bevæger sig ud på det grå marked.

- Nogle naturlægemidler går ikke så godt sammen med visse former for kemoterapi. Det vil man jo gerne tale med lægen om, siger hun.

Det er lige netop det, som Mette Scouboe har haft brug for.

- Jeg har altid tænkt, hvor kunne det være fantastisk at komme på sygehuset med min pose med kosttilskud og få en til at sortere i det. For det er ikke alt, der er godt for lige præcis den sygdom, jeg har, siger Mette Scouboe.

Opdateret kl. 17.05: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at oversygeplejerske Camilla Havsteen er i gang med uddannelsen. Det er nu rettet til det rigtige navn, nemlig Jeanett Kertevig.

Facebook
Twitter