Landsby kæmper for skole, der risikerer at lukke: 'Det er skræmmende'

I Vandel nær Vejle skal der tiltrækkes nye elever til landsbyens skole.

Søren Stolt Skovgaard er elev på Firehøjeskolen, og han er ikke glad for tanken om, at skolen risikerer at blive lukket. (© DR)

Sidste sommer fik borgerne i landsbyen Vandel nær Vejle en kedelig besked.

Vejle Kommune havde sat gang i et regnestykke, der ultimativt kunne ende med, at den lokale skole, Firehøjeskolen, måtte lukke.

Elevtallet har nemlig været faldende i en årrække, og i det kommende skoleår ventes der at være mellem 50 og 54 elever på skolen, mod 66 elever året før.

Og meldingen om en mulig lukning gør indtryk i skolegården.

- Det ville være meget dejligt at se nogle nye klassekammerater her i skolen. Det er lidt skræmmende, at den skole, jeg har gået på hele mit skoleliv, risikerer at lukke, siger Søren Stolt Skovgaard, der efter sommeren begynder i 6. klasse på Firehøjeskolen.

'Flyt til Vandel'

En, der delte de bange anelser, var Randi Hauge Larsen fra Vandel. Men i stedet for at sidde med hænderne i skødet og håbe på, at kommunen ikke lukkede skolen, besluttede hun sig for at gøre noget.

Derfor er hun initiativtager til kampagnen 'Flyt til Vandel'.

- Det er ikke sjovt at bo i en lille landsby, hvor man er glad for sin skole, og så læse, at den potentielt kan gå hen og lukke. Vi mangler børnefamilier i Vandel, og det er vi gået i gang med at arbejde benhårdt på at få. Formålet er at gøre folk opmærksomme på, hvad vi kan tilbyde her i Vandel, siger Randi Hauge Larsen.

Blandt initiativerne er en Facebookgruppe og en Instagramside, ligesom der er blevet inviteret til Åben Landsby, hvor byggegrunde og byens stemning bliver vist frem for at lokke børnefamilierne til.

Skolen midlertidigt fredet

Og selv om det endnu er for tidligt at sige, om hvervekampagnen lykkes med sit forehavende, er den allerede en mild succes. For initiativet har virket så langt som at Vejle Kommune har fredet skolen i de næste par år for at se, om der kommer fremgang i elevtallet.

- Vi har fået lov til at have skole de næste to år, og så i efteråret 2022 kigger kommunen på det igen, siger Randi Hauge Larsen.

Det glæder Julie Pallesen, der også er elev på skolen.

- Jeg synes, det er rigtig stærkt, at vi bliver ved, og jeg synes, det er rigtig rart. Jeg kan rigtig godt lide at være her, så jeg ville være ærgerlig over, hvis vi lukkede, siger Julie Pallesen.

Randi Hauge Larsen opstiller de scenarier, som kommunen har givet Firehøjeskolen i Vandel. Se mere i videoen herunder.

Vandel er ikke den eneste landsby, der gennem tiden har sat sig et mål om at tiltrække flere børnefamilier, og det kan faktisk have en ganske god effekt, mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det kan have en kæmpe effekt. Hvis først en landsby opfatter, at der er en brændende platform, og det må man sige, at der er i Vandel, så står man sammen og mobiliserer alle borgere og finder på ideer og tiltag, siger Steffen Damsgaard.

- Vi har set den slags tidligere, og man kan mobilisere en hel by på den baggrund, siger han.

Facebook
Twitter