Larmende råger kan være en plage: Skræm dem væk med vest og kosteskaft

Råger glemmer ikke lige synet af en jæger. Derfor kan et menneske i klædt vest og kosteskaft skræmme rågerne væk.

Råger er sociale dyr - og det kan høres. Folk, der bor tæt på rågekolonier, oplever store støjgener fra de sorte fugle. (Foto: Notsexminer © (CC BY-SA 2.0))

Når Kolding Kommunes jæger tager ud for at regulere råger, kommer han kørende i en firehjuls-trækker. Han har en rød vest på, en bøsse over armen, og kort efter bliver der skudt mod rågerne.

De signaler fanger rågerne, og derfor kan borgere, der er generet af larmende råger, med held i klæde sig rød vest og snyde-gevær i form af et kosteskaft - hvis de sorte fugle altså tidligere har stiftet bekendskab med jægeren og hans bøsse.

- Rågen er en klog fugl, der kan kende jægeren, når han først har skudt et skud, fortæller Michael Tornbjerg Nielsen, skov- og landskabsingeniør fra Kolding Kommune.

Derfor har kommunen allieret sig med nogle af naboerne, så rågens intelligens bliver vendt mod den.

- De (naboerne, red.) har fået udleveret de samme veste, som jægeren har på, når de er ude at skyde råger. Fuglene kan kende den røde vest som en, der kommer med et gevær. På den måde prøver vi at skræmme dem væk fra de mest belastede områder, siger Michael Tornbjerg Nielsen.

Han fortæller, at det særligt er byboerne, der er plaget af rågerne og deres kolonier.

- Vi får temmeligt mange henvendelser fra folk, der bor op ad en rågekoloni. Det er en stor plage at bo der. Men rågerne vil bo bynært - de flytter ikke ud på landet, siger han.

Kravler op efter rederne

I Fredericia er der mange råger i træerne på byens volde, og her bliver rederne pillet ned inden yngelsæsonen går i gang.

Til det har kommunen hyret et par træklatrere, der udstyret med en lang sav kravler til top og saver rederne ned.

- I ynglesæsonen er det et problem. Folk klager over det. De ikke kan sove, fordi de larmer hele tiden, siger voldmester Mikael Holdgaard Nielsen.

Fredericia har valgt at bruge klatrere for at fjerne rederne så skånsomt som muligt. Alternativet er at få hjælp fra beredskabet.

- Ved at bruge brandvæsenet og spule rederne ned risikerer man at beskadige det øverste af træerne, siger han.

Kom med træklatrer Peter Dich helt op i trætoppen i videoen:

Fugleforening bakker op om regulering

Hos Dansk Ornitologisk Forening er man enig i, at det kan være nødvendigt at bekæmpe rågerne.

- Vi synes, at rågen skal have lov til at leve i nogenlunde fred og ro, men hvis den skaber store problemer, kan der være en idé i at bekæmpe den visse steder, siger biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening.

Han understreger, at der skal være en overordnet plan for rågebestanden, da man ellers risikerer at flytte problemet rundt.

Onsdag var i øvrigt sidste frist for at skaffe sig af med rågernes reder, for fra i morgen er fuglene og rederne fredede.

Facebook
Twitter