Legos regnskab viser tilbagegang

Lego har netop præsenteret regnskabet for 2017, og kurven peger nedad.

Legos nye direktør, Niels B. Christiansen, præsenterer i dag sit første regnskab som Lego-chef. (Foto: © Maria Tuxen Hedegaard, Maria Tuxen Hedegaardfoto@mariahedegaard.dkwww.mariahedegaard.dk)

Det går ikke længere som en leg med at tjene penge for Lego. I dag fremlagde koncernen sit regnskab for 2017, og ganske som ventet var regnskabet ikke prangende.

Legos omsætning faldt fra 37,9 milliarder kroner til 35 milliarder kroner, og overskuddet gik samme vej. I 2016 havde Lego et overskud på 9,4 milliarder efter skat. Det faldt til 7,8 milliarder kroner i 2017.

- 2017 var et udfordrende år, og vi er ikke tilfredse med det finansielle resultat. Vi fik dog en god afslutning på året. I 2018 vil vi fokusere på at stabilisere forretningen og investere i at skabe en bæredygtig vækst på længere sigt, siger Legos administrerende direktør Niels B. Christiansen i den pressemeddelelse, der er fulgte med regnskabet.

Det første varsel om, at års uafbrudt succes og fremgang var ved at blive brudt kom, da Lego fremlagde regnskabet for 2016 for et års tid siden.

Den daværende direktør, Bali Padda, måtte fortælle, at omsætningen slet ikke voksede i samme takt længere. På ti år havde Lego ellers firedoblet omsætningen, men i 2016 røg væksten i omsætningen tilbage på niveauet for 2007.

Selskabet tjente ganske vist stadig mange penge - 9,4 milliarder i overskud lød regnskabet på - men det var på tide at rebe sejlene.

- Vi har haft en næsten overnaturlig vækst de sidste år. Nu skal vi have mere bæredygtig vækst, sagde Bali Padda for et år siden.

Stor fyringsrunde i efteråret

Da Lego et halvt år senere præsenterede regnskabet for 1. halvår af 2017, blev det fulgt op af en stor fyringsrunde, hvor man skal mange år tilbage for at finde noget tilsvarende. 1.400 skulle fyres, heraf op mod 600 i Danmark.

Selv om de ansatte i Billund længe havde været klar over, at der var ændringer på vej, så var beskeden om fyringerne alligevel svær at sluge for de ansatte, der var noget overraskede over det høje antal afskedigelser.

- Folk går rundt og snakker med hinanden i dag og er berørte af den meddelelse, der er kommet, sagde fællestillidsrepræsentant Berit Flindt Pedersen, da nyheden om fyringerne var sluppet ud.

Det var Jørgen Vig Knudstorp, der præsenterede både halvårsregnskab og fyringsrunde den 5. september 2017. Han var ellers blevet kendt for sin glædesdans over Legos fantastiske regnskab et par år tidligere, men nu var ansigtet lagt i alvorligere folder. Han bebudede store ændringer i Legos organisation og forudså, at der ville komme nogle år, hvor Lego skal flytte sig.

- Det kommer til at tage et par år at bringe os derhen, hvor vi gerne vil, hvor vi driver en mere enkel forretningsmodel, så vi kan vokse igen, sagde han.