Lempede gødnings-regler får blandet modtagelse

Landbruget er glade, men naturfolkene er bekymrede over, at regeringen vil lempe gødnings- og randzoneregler.

Den nye miljø- og fødevareminister vil gerne lempe på gødnings-reglerne i landbruget. (Arkivfoto) (© Seges)

Lempede regler om gødning og randzoner i landbruget får en blandet modtagelse.

Den nye minister for miljø og fødevarer, Eva Kjer Hansen (V), vil lempe på reglerne - eksempelvis for randzoner, ammoniak-udledning og gødning.

Glæde på landet

Det glæder i Børkop, hvor formanden for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort, ser frem til lempelser.

- De helt rigide og generelle regler er blevet alt for stramme, og de går efter den laveste fællesnævner, siger Nis Hjort.

Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Ella Maria Bishopp-Larsen, er ikke overrasket over, at Eva Kjer Hansen vil lempe reglerne. Hun advarer mod, at naturen og vandmiljøet kan blive forringet.

Frygter ringere natur og miljø

- I valgkampen har der været markante løfter om, at tilgodese landbrugets ønsker. Når hun går ud og giver lempelser til landbruget, så vil det gå ud over vores natur og miljøkvalitet, siger Ella Maria Bishopp-Larsen.

Hun efterlyser en melding fra miljøets minister om, hvad regeringen vil gøre for at modvirke den forringelse, der ifølge naturfredningsforeningen vil ske af natur og vandmiljø.

Foreningen er ikke decideret imod alle lempelserne. Blandt andet er man åben overfor, at der kan gødes mere på markerne, men den samlede belastning på naturen må ikke være større.

Minster: Rygmarvsreaktion

Men Danmarks Naturfredningsforening behøver ikke frygte, at naturen og vandmiljøet lider overlast, siger Eva Kjer Hansen:

- Det vil jeg ikke acceptere, at det kommer til, og jeg synes, det er en rygmarvsreaktion. Jeg håber, at vi kan få nogle drøftelser af, hvor vi har de bedste erfaringer, og hvor har vi den bedste effekt i forhold til at beskytte miljøet. Vi har rigtigt meget brug for at styrke landbrugsproduktionen i Danmark og skabe arbejdspladser, siger Eva Kjer Hansen.

Facebook
Twitter