Lettelse og forløsning hos de efterladte i Grindsted: ’Nu tør folk flytte til byen igen’

Stor undersøgelse slår fast. at der ikke er øget sundhedsrisiko ved at bo i Grindsted.

Ketty Hjøllund mistede i 2014 sin mand til sygdommen ALS. I dag er hun lettet over, at det ifølge en ny rapport ikke skyldes en oversygelighed i Grindsted.

Pia Hansen bor i Grindsted, og for få år tilbage mistede hun sin far til nervesygdommen ALS.

I årene efter har tvivlen siddet i hende. Var farens sygdom relateret til forureningen i Grindsted, der stammer fra det gamle Grindstedværket, og som i 2018 viste sig langt værre end først antaget?

Men i dag kom konklusionen fra en stor sundhedsundersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med

Region
Syddanmark, og svaret var entydigt.

Du har ikke større risiko for at udvikle alvorlig sygdom bare fordi, du bor i Grindsted.

- Jeg synes, det er utrolig rart at få at vide. Det er betryggende, for det gør, at man ikke skal spekulere mere, og at man har en fremtid her i byen stadig. Man skal ikke være bange for sin familie, siger Pia Hansen.

'Forureningen er der stadig'

Ketty Hjøllund er en anden af de

pårørende
, der tidligere har stillet sig frem og fortalt om sin bekymring.

I 2014 døde hendes mand Thorkild af sygdommen ALS. Han blev 60 år gammel.

- Jeg føler en kæmpe lettelse, forløsning og glæde over, at jeg ikke skal være bekymret for fremtiden, mig selv, mine børn og mine børnebørn ved at bo her i byen, siger Ketty Hjøllund.

- Det er dejligt at have fået afkræftet frygten. Overordnet set er det en rigtig dejlig dag. Også for byens fremtid, nu tør folk flytte hertil igen, siger hun.

Men trods det entydige resultat advarer hun imod helt at glemme forureningen.

- Vi har stadig den forurening, og det går ikke at bliver fanget i glæden over det her. Vi har stadig en forurening, og der skal stadig ryddes op, siger Ketty Hjøllund.

Der er også blevet presset på for undersøgelsen af borgernes helbred af borgergruppen ’Ryd op efter Grindstedværket’, der har cirka 1.500 medlemmer.

Her er talskvinde Susanne Mathiesen ligeledes opløftet af rapportens konklusioner.

Hør Susanne Mathiesens umiddelbare reaktion på undersøgelsens konklusioner i videoen herunder.

- Jamen grundlæggende er jeg glad. Det er vel en af Danmarkshistoriens største undersøgelser på det her niveau, og ud af det viser det så signifikant små bitte forskelle på nogle ganske udvalgte parametre. Jeg synes faktisk det er et resultat, der er værd at fejre, og som er markant bedre, end jeg turde håbe på, da jeg tog afsted i morges, siger hun.

- De her historier har jo været noget, vi har omgivet os med i mange år, og derfor er det med stor og umådelig lettelse, at vi kan læse i en rapport, at der intet belæg er for vores frygt og uro, siger Susanne Mathiesen.

Facebook
Twitter