Lillebælt er et paradis for marsvin

Lillebælt har helt unik bundforhold og tiltrækker derfor mange marsvin.

Havbiolog Søren Larsen håber, at endnu flere får øjnene op for, hvor mange hvaler, der faktisk findes i Danmark. (© Naturpark Lillebælt)

Der er usædvanligt mange marsvin i Lillebælt. Så mange, at det er helt unikt på verdensplan.

I en ny film viser havbiolog og dykker Søren Larsen, hvorfor der er så mange marsvin netop i Lillebælt.

- Lillebælt har en indsnævring, der er ret unik mellem Østersøen og Kattegat. På grund af vindenes pres er Lillebælt ligesom en stor flod, og fordi der er så kraftig strøm, kommer der meget vekslende bund, forklarer Søren Larsen.

- Der er både stenbund, blåmuslingebanke, tangskov, ålegræs og mudderbund. De mange forskellig bundtyper gør, at der lever mange smådyr og småfisk, og når der gør det, så kommer der også de her rovdyr som marsvinene, der lever af at spise de fisk, fortæller havbiologen.

Tæt på kysten

Søren Larsen vil gerne udbrede kendskabet til de store dyr, og håber, at endnu flere vil tage sig tid til at se marsvinene.

- Når jeg gør opmærksom på det her, så er det fordi, at mange folk slet ikke ved, at vi har hvaler i Danmark. Mange ved heller ikke, hvad de skal kigge efter. Og faktisk kan man se dem ret tæt inde ved kysten, fordi noget andet specielt ved Lillebælt er, at der er ret dybt tæt inde ved kysten, siger Søren Larsen, der opfordrer gæster til både at se på marsvinene på land og til vands.

Filmen om marsvinene i Lillebælt er et led i at gøre Naturpark Lillebælt til en godkendt naturpark af Friluftrådet.

Her kan du se et klip fra den nye film om marsvin, hvor man kan se de flotte hvaler i Lillebælt:

Facebook
Twitter