Lokalt S-medlem beskyldes for kupforsøg og betaling for stemmer

Der er splid og splittelse i Socialdemokratiet i Vejle, hvor halvdelen af bestyrelsen for partiforeningen nu har trukket sig.

Socialdemokraterne i Vejle er kommet i dyb strid om, hvem skal afløse Karen Klint som kredsens folketingskandidat. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Beskyldninger om urent trav, kupforsøg og betaling for stemmer fyger gennem luften i Socialdemokratiet i Vejle.

Kampen om, hvem der skal afløse Karen Klint som partiets folketingskandidat i Vejle, skaber nemlig dyb splittelse i partiet.

Mindst fem personer er blevet tilbudt at få betalt deres medlemskab i partiet mod at stemme på byrådsmedlem i Vejle Birgitte Vind (S) som Karen Klints afløser. Bag den betaling står Birgitte Vind-støtten Sanne Juhler Hansen.

Hun bekræfter i fem tilfælde at have betalt for medlemskab til nye medlemmer af partiet – noget hun fortryder i dag.

- Jeg får, set med bagklogskabens øjne, den vanvittige idé at give et sponsorat til nogle nye medlemmer. Det har jeg simpelthen fortrudt så meget siden – hvis det kan bruges imod en bestemt kandidat, siger Sanne Juhler Hansen, som på det kraftigste afviser at kandidaten, som altså efter DR’s oplysninger er Birgitte Vind, var vidende om affæren.

- Det var ikke drøftet med nogen, der er ikke nogen, slet ikke kandidaten jeg støtter, der var involveret. Det var en individuel handling, som var uigennemtænkt, og som jeg har fortrudt, siger Sanne Juhler Hansen.

'Det er usmageligt'

Hele fremgangsmåden er dybt kritisabel, mener Leif Skov, socialdemokratisk veteran i området og tidligere borgmester i Vejle.

- Det er usmageligt for at sige det rent ud. At man forsøger at styre et valg ved at tage folk ind, som måske ikke engang er socialdemokrater, og så betale for at de bliver meldt ind – det er forkert. Når man laver valg skal det være etisk korrekt, og det var det her ikke, siger Leif Skov.

DR P4 Trekanten har bedt Birgitte Vind svare på, om hun kendte til de betalte medlemskaber. Det gør hun, men understreger samtidig, at hun ikke har betalt nogle for at melde sig ind i partiet.

Oven på balladen, vil hun nu have partiets kredsbestyrelse indkaldt til et krisemøde.

- Jeg vil gerne, at vi koncentrerer os om at finde den bedst egnede kandidat. Den smædekampagne der er sat i gang imod mig må stoppe nu. Jeg vil indkalde min kredsbestyrelse til et krisemøde for at undgå, at det her løber helt løbsk, og at der bliver fremsat ting imod mig, der ikke passer, skriver Birgitte Vind i svaret.

Fire bestyrelsesmedlemmer gået af

Men der slutter dramaet i Socialdemokratiet i Vejle ikke. I dagene den 24. og 25. maj alene blev der meldt 30 nye medlemmer ind i partiet. Ifølge Leif Skov for at stemme på en bestemt kandidat. Problemet var bare, at skæringsdatoen for at melde medlemmer ind, der skulle kunne deltage i afstemningen, lå den 23. maj – altså før de 30 nye medlemmer kom til.

De fem betalte medlemmer får ikke lov til at stemme til kandidatvalget, og det gør de 25 andre, der blev medlemmer af partiet i dagene efter opstillingsmødet den 23. maj, heller ikke.

Striden om hvem, der kunne stemme til kandidatvalget, har fået fire medlemmer til at forlade den lokale partibestyrelse i vrede.

De fire svarer til halvdelen af bestyrelsen.

Én af de fire er Sanne Juhlers mand, John Juhler.

- Der blev indmeldt en masse medlemmer før generalforsamlingen, og efterfølgende er der også meldt medlemmer ind, for muligheden for at melde sig ind og afgive sin stemme blev jo ikke lukket, og det er jo det hele uroen har drejet sig om, siger John Juhler, der altså ikke mener, at skæringsdatoen lå den 23. maj.

- Fire ud af otte bestyrelsesmedlemmer melder sig jo ikke ud, hvis det passer. Det har ikke handlet om spørgsmålet om ikke at acceptere beslutninger taget i partiet, men kun at man fik orden i alt i valghandlingen. Og så har jeg ikke flere kommentarer, siger John Juhler.

Den forklaring køber den tidligere borgmester Leif Skov dog ikke.

- At der er nogle, der kan finde på, når der ligger en beslutning, der siger den 23., at knokle for at få nogle meldt ind den 24. og 25. og efterfølgende melde sig ud af bestyrelsen i protest mod, at det ikke blev sådan, det synes jeg simpelthen er forkasteligt, og jeg synes, det er barnligt, siger Leif Skov.

Facebook
Twitter