Lovgivning står i vejen for succesfuldt forsøg der mindskede udeblivelser: ’Det er for latterligt’

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark ærgrer sig over skrottet forsøg, der virkede efter hensigten.

Kolding Sygehus måtte opgive et succesfuldt forsøg, da det kom på kant med sundhedsloven. (Arkivfoto fra MR-scanning). (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Hvis patienterne selv ringer til sygehuset for at få en tid til en MR-scanning, bliver færre patienter væk fra aftalerne.

Det viser et forsøg fra Kolding Sygehus.

Men den ellers velfungerende idé er nu blevet skrottet igen, da det viser sig, at fremgangsmåden er i karambolage med den udredningsgaranti på 30 dage, som patienterne har ifølge loven.

Loven dikterer, at sygehuset skal skrive ud til patienten med en tid – man kan ikke nøjes med at skrive, at patienten skal henvende sig med henblik på at få en tid, der passer.

Men det er noget pjat, mener Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

- Vi kan ikke overholde loven, hvis vi vil benytte os af det her system, og det er jo for latterligt. Det er nogle bureaukratiske regler, og hvis man har mere effektive muligheder, skal man jo bruge dem, siger Poul-Erik Svendsen, der godt forstår, at ordningen virkede.

- Det er logisk, at når man selv har bestemt tiden, er man bedre til at huske det. Og jo færre udeblivelser, jo flere penge har vi at bruge til behandling, siger han.

Udredt på maksimalt 30 dage

Problemet med forsøget består i den udredningsgaranti på 30 dage, som danske patienter har ifølge sundhedsloven. I det brev, som Kolding Sygehus brugte i forsøget, blev patienterne bedt om at ringe til sygehuset inden for tre dage og aftale en tid.

- Det gjorde langt de fleste selvfølgelig, men der er en lille gruppe, der af forskellige årsager ikke reagerer med det samme. Og hvis du som patient først ringer til mig tre uger efter, at vi har fået en henvisning, har vi i princippet kun en uge til at give dig en tid, og det kan vi simpelthen ikke honorere, siger Pica Andersen, der er overradiograf på Kolding Sygehus og idékvinde bag forsøget.

Før forsøget blev sat i gang havde man på Kolding Sygehus cirka 13 udeblivelser om ugen til MR-scanninger. Under forsøgsperioden faldt det tal til fire udeblivelser om ugen, skriver Jydske Vestkysten.

Forsøget kørte fra efteråret 2018 til det blev lagt ned igen i foråret i år.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ser positivt på, at få kigget på reglerne.

Men nu er tallet, til Pica Andersens store fortrydelse, stigende igen.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, for vi kunne se, at udeblivelserne faldt drastisk, mens vi havde den her ordning. Det giver jo mening. Nu ser vi igen cirka ti udeblivelser fra MR-scanninger om ugen, og det er en lang og dyr undersøgelse.

Det betyder ifølge overradiografen, at de personer, som står på venteliste, kommer til at vente endnu længere.

Sundhedsudvalgsformand Poul-Erik Svendsen (S) fra Region Syddanmark vil nu tage sagen op med Danske Regioner, med håb om at få loven lavet om.

Intentionen i reglerne er gode

Hos Danske Patienter er det vigtigt for vicedirektør Annette Wandel, at patienternes udredningsret på 30 dage bliver overholdt.

- Det er en rigtig god idé at sørge for, at mødet med sundhedsvæsenet bliver tilrettelagt efter ens hverdag. Det efterspørger patienterne, og det nedsætter udeblivelser. Men det skal ikke gå ud over lovgivningen. Det er godt for patienten at blive udredt inden for 30 dage, så man kan komme i gang med den rette behandling, siger hun.

Ifølge Annette Wandel er ’intentionen i reglerne gode’, men hun er åben over for, om der skal kigges på ordlyden.

- Det giver mening at kigge på lovgivningen og se, om den er for stram. Modvirker den det, at man kan tilpasse sig patienternes hverdag? Men det må ikke gå på kompromis med, at patienter bliver udredt hurtigt, siger hun.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har på Facebook tilkendegivet, at han vil invitere blandt andre Pica Andersen fra Kolding Sygehus til en snak om, hvordan man kan løse problemet, og den invitation tager Pica Andersen gerne imod.

- Det synes jeg er rigtig dejligt, og vi er klar med en løsning, for den har vi jo haft hele tiden. Så vi glæder os til forhåbentlig at få lov til at køre videre med løsningen, siger hun.

Facebook
Twitter