Lungesyge Laura håbede på coronavaccine i julegave: 'Svært og træls ikke at vide, hvornår det bliver'

Personer med kronisk sygdom ved endnu ikke, hvornår de kan få coronavaccinen.

Laura Svangård har en svær og atypisk astmaform, der gør, at hun kan ende med at blive meget syg af coronavirus. (© PRIVATFOTO)

Senere i dag begynder lastbiler med coronavaccinerne fra Pfizer og Biontech at køre fra Belgien mod Danmark.

Og søndag bliver ældre og sårbare på plejehjem og frontpersonale i sundhedsvæsenet og på plejehjem som de første herhjemme vaccineret.

Det er 21-årige Laura Svangård fra Vejle glad for. Men hun kunne ikke lade være med at sidde tilbage og være lidt skuffet, da hun så sundhedsmyndighederne fremlægge vaccineplanerne på et pressemøde i går.

Hun er nemlig i den såkaldte risikogruppe, fordi hun har en svær og atypisk astmaform, der gør, at hun for alt i verden ikke skal blive syg med coronavirus.

Det betyder, at hun de seneste ti måneder kun har haft fysisk kontakt med sin kæreste. Familie og venner er blevet set med god afstand og helst udenfor. Når de sidder ved middagsbordet og taler, sidder de i hver deres ende.

Da vaccinerne i første omgang skal gives til ældre og frontpersonale, går der altså noget tid, før det bliver hendes tur til at blive stukket, og hun igen kan komme tæt på familie og venner.

- Det er selvfølgeligt svært og træls, at man ikke ved, hvornår det bliver. Jeg havde glædet mig helt vanvittig meget til ikke at have så mange bekymringer, som jeg har haft de seneste ti måneder, fortæller, Laura Svangård.

Laura i dinosaurkostume ved siden af sin mor i forbindelse med moderens fødselsdag, hvor Laura tog kostumet på for på den måde at kunne give sin mor et knus for første gang i månedsvis. (Foto: PRIVATFOTO)

Minder fra før pandemien

Coronapandemien har ikke kun haft stor betydning for hendes privatliv, men også for hendes arbejdsliv. Hun måtte sige sit drømmejob op som personlig træner, da det ikke var muligt at holde den afstand, som hendes sygdom kræver.

I stedet har hun arbejdet i sin fars firma, men på grund af den store stigning i smittetrykket har hun været sygemeldt de seneste par uger.

Som kronisk syg er Laura Svangård vant til at leve en smule anderledes end de fleste andre, og hun har da også på en eller anden måde vænnet sig til livet under coronapandemien.

Men som et socialt væsen er det langt fra nemt at skulle holde afstand fra dem, hun elsker.

- Man husker stadig det, der var førhen. Og jeg havde da håbet, at jeg kunne holde nytårsaften med vennerne. Men det må blive næste år, siger hun.

Bliver stadig ikke det samme

Som planerne fra sundhedsmyndighederne ser ud i skrivende stund, så skal vi som minimum nogle uger ind i det nye år, inden Laura Svangård og resten af risikogruppen forhåbentligt blive vaccineret. Vaccine-doserne kommer nemlig drypvist til Danmark.

Den første sending med vacciner består af cirka 10.000 doser. Ugen efter vil der komme omkring 40.000 doser, inden der de kommende uger vil blive leveret tæt på 48.000 doser om ugen.

- Nu har vi klaret os i ti måneder. Så et par måneder fra eller til det klarer vi nok også, siger hun.

Men selvom hun bliver vaccineret, så tror hun ikke, at det betyder, at hun får sit gamle liv tilbage.

- Det betyder ikke, at man kan danse vildt på diskoteket og tage ned og shoppe med veninderne og alt muligt. Men nogle af bekymringerne forsvinder. Og jeg tager gerne imod en forsinket julegave, siger Laura Svangård.

I grafikken her kan du se, hvordan coronavaccinen virker:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter